"Mészáros Lőrinc egy perc alatt keres annyit, mint amennyit egy kezdő pedagógus egy hónap alatt"

pedagógustüntetés
Béli Balázs / Alfahír

Újabb fokozatba kapcsolt a pedagógusok helyzetének javításáért zajló szerdai megmozdulás-sorozat: a tüntetők lezárták az Margit hidat. A helyszínről jelentkeztek be a Jobbik politikusai is.

Z. Kárpát Dániel közölte, elképesztően szomorúnak tartja, hogy a pedagógusok napján nem ünnepelni kell, hanem egy tarthatatlan helyzetre kell felhívni a figyelmet.

Egy átlagos körülmények között dolgozó pedagógus 60 éves kora körül éri el a nemzetgazdasági átlagbért, azt a bért, amit egy végrehajtó mondjuk 30 éves kora körül megkaphat, miközben másoknak az otthonát veszi el

- érzékeltette a helyzetet a jobbikos országgyűlési képviselő.

Éppen ezért mi inkább a tanárok fizetéséhez tennénk hozzá a többletet - szögezte le Z. Kárpát Dániel.

"Természetes tehát, hogy itt vagyunk, itt is maradunk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tanárok, oktatók bére végre egy tisztességes szinthez közelítsen, és mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni"

- tett ígéretet a párt alelnöke.

Béli Balázs - Alfahír

Brenner Koloman hangsúlyozta, egy felelős konzervatív pártként a pedagógusokat nem kirugandó alattvalónak, hanem felelős értelmiséginek tartják, akiknek

meg kell adni az azonnali 50 százalékos béremelését egy azonnali költségvetési átcsoportosítással

ahhoz, hogy elindíthassuk a teljes magyar oktatási rendszer modernizációját, ami a XXI. században szükséges lenne. A tanárokkal szembeni fellépést "az egypárti rendszerekre jellemző olyan aránytalan büntetésnek" nevezte, ami joggal háborította fel a társadalmat. 

Bencze János szerint is erkölcsi kötelesség ki állni a pedagógusok mellett, "ők a jövők záloga" - tette hozzá a jobbikos országgyűlési képviselő. 

"Ha arányosítani akarjuk, Mészáros Lőrinc egy perc alatt keres annyit, mint amennyit egy kezdő pedagógus egy hónap alatt"

- figyelmeztetett Bencze János. Majd feltette a kérdést, kire bízzuk Magyarországot, Mészáros Lőrincre és a strómanokra, vagy kiművelt emberfőkre.

Potocskáné Kőrösi Anita azt firtatta, hogy mit várhatunk attól a kormánytól, ami a Belügyminisztériumra bízza a közoktatást. Két felnőttkorú gyermek édesanyjaként pezsgőt bontott, mikor elhagyták a közoktatást, mert ott nem versenyképes tudást, hanem egy becsontosodott tantervet, egy idejétmúlt oktatási rendszert kénytelenek végigélni, túlélni - fogalmazott a Jobbik elnökhelyettese. 

Emlékeztetett arra is, hogy a kormányzat oktatási minisztérium nélkül kívánja rendezni a demonstráló tömeget. 

Viszont büszke arra, hogy a diákok és a tanárok együtt állnak ki a jogaikért, ám felháborítónak nevezte, hogy az Orbán-kormány csak legyint ezekre a tüntetésekre.