Peszkov a négy bekebelezett ukrajnai régióról: "Az Oroszországi Föderáció elidegeníthetetlen részei"

Peszkov a négy bekebelezett ukrajnai régióról: "Az Oroszországi Föderáció elidegeníthetetlen részei"

A négy annektált ukrán régió Oroszország teljes védelme alatt áll - jelentette ki kedden a Kreml szóvivője, aki egy másik kérdésre tagadta, hogy az orosz erők iráni drónokat használtak volna Ukrajna megtámadására.

Az MTI azt írja, Peszkov arra az újságírói kérdésre válaszolt így, hogy a régiók Moszkva nukleáris ernyője alatt állnak-e. 

"Ezek a területek az Oroszországi Föderáció elidegeníthetetlen részei, és védelem alatt állnak. Biztonságukról ugyanolyan szinten gondoskodunk, mint Oroszország többi területéről"

- tette egyértelművé a szóvivő.

Peszkov szerint az Északi Áramlat gázvezetékeit megrongáló robbanások ügyében indított nemzetközi vizsgálatot azzal a szándékkal hozták létre, hogy Oroszországot tegyék felelőssé. Peszkov ezzel összefüggésben kijelentette: az "elemi logika" azt diktálja, hogy a vezetékek megrongálása Oroszország érdekeit sérti. Hozzátette: a vizsgálatot "titokban" és Moszkva részvétele nélkül folytatják le.

Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy iráni Shahíd-136 típusú "gyilkos" drónokat használtak a Kijev elleni támadásokban, amelyek becsapódáskor felrobbannak. Több, a közösségi médiában nyilvánosságra hozott felvételen is látható volt, hogy az iráni típushoz hasonló deltaszárnyú drónokat használtak az ukrán főváros elleni hétfői támadásban.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország bevetett-e iráni drónokat az ukrajnai hadjáratában, Peszkov úgy válaszolt, hogy a Kremlnek nincs információja ezek használatáról. "Orosz felszerelést használnak orosz nomenklatúrával" - állította, hozzáfűzve: "Minden további kérdést a védelmi minisztériumhoz kell intézni."

Ám az illetékes orosz minisztérium egyelőre nem válaszolt a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Irán tagadja, hogy drónokat szállítana Oroszországnak, és legalább egy drón roncsain az orosz "Geran-2" (Geranium-2) elnevezés volt látható. Az amerikai külügyminisztérium értékelése szerint azonban iráni drónokat használtak.