Orbán Viktor: Példaértékű a magyar és a lengyel nép közötti testvériség

orbán viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a Lengyel Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Mateusz Morawiecki kormányfőt és Lengyelország polgárait - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

"November 11-e különleges ünnep, hiszen e nap jelképezi egy szabad és szuverén ország létrehozásáról alkotott álom megvalósulását. Mi, magyarok ezen a napon tisztelgünk a függetlenségért küzdő lengyel hazafiak önfeláldozó harca előtt, és a történelmi igazság helyreállásaként tekintünk a lengyel állam önállóságának visszaszerzésére" 

- írta Orbán Viktor.

Mint a kormányfő fogalmazott, a közös történelmi tapasztalatok révén példaértékűnek tekinti a magyar és a lengyel nép közötti testvériséget, és kifejezte meggyőződését, hogy szerinte "a bennünket összetartó kötelékek sokkal erősebbek, mint a minket megosztani szándékozó törekvések". Utóbbinál Orbán Viktor vélhetően arra a nézeteltérésre utalt, hogy az Ukrajnával háborút folytató Oroszországhoz másképp viszonyul Magyarország és Lengyelország.