Kiderült, hogy nincs személyes ügyfélszolgálata az Integritás Hatóságnak

Integritás Hatóság, Novák Katalin, Bíró Ferenc, Dabóczi Kálmán, Molbusz Tímea, Windisch László
Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (b2) és Molbusz Tímea alelnök (j2), valamint Windisch László, az ÁSZ elnöke (j2) az Integritás Hatóság vezetői kinevezésén a Sándor-palotában 2022. november 4-én
MTI/Máthé Zoltán

A Hatóság személyes ügyfélszolgálatot nem üzemeltet

– tette egyértelművé szerdai sajtóközleményében az újonnan létrehozott Integritás Hatóság, amely a korrupció üldözéséért felel majd. Ehelyett azt írták, a közérdekű bejelentéseket írásban – postai úton a 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. címen, vagy elektronikus úton a bejelentes [at] integritashatosag.hu címen – lehet megtenni. A szerv közölte, "az eddig beérkezett bejelentések feldolgozása folyamatban van".

Ahogy azt megírtuk, a Jobbik és a Momentum is megkísérelt személyesen eljárni és korrupciógyanús ügyeket kivizsgálásra javasolni a november 19-én működését és a szakmai munkát megkezdő Integritás Hatóság székhelyénél.

Ismert, szombat reggel 9-kor Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, EP-képviselője és Schwarcz-Kiefer Patrik, a Régiók Bizottságának jobbikos tagja egy baranyai korrupciós ügy dokumentumait próbálták átadni a Hatóságnak. Pár órával később Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője is megjelent a szerv épületének zárt ajtaja előtt hasonló motivációval. 

Mindkét ellenzéki párt próbálta tehát munkára fogni az új antikorrupciós szervet – sikertelenül. A mai közleményben jó eséllyel – utólag – ezért is tértek ki külön arra, hogy nincs személyes ügyfélszolgálatuk. 

Friss közleményében viszont az Integritás Hatóság azt ígérte, a jogszabályi feladatainak megfelelően december elsejéig létrehozza a Korrupcióellenes Munkacsoportot, amely legkésőbb december 15-ig megtartja első ülését. Nem kormányzati szereplőket képviselő tagjait nyílt pályázat keretében választja ki a Hatóság. Erre november 24. éjfélig lehet pályázni. Végezetül a potenciális jelentkezők számára kihangsúlyozták azt is:

A Hatóság várja azon nem kormányzati szereplők jelentkezését, akiknek a korrupció elleni küzdelem szívügye és a korrupció visszaszorításáért tenni szeretnének.