Karácsonyi „ajándékként” kirúgták a Tungsram utolsó dolgozóit is

Karácsonyi „ajándékként” kirúgták a Tungsram utolsó dolgozóit is

Négy gyáregységében 30-40 dolgozója kivételével az összes alkalmazottjának felmondott a Tungsram Operations Kft. – tudta meg a Népszava.

A felszámolás alatt álló cégnél januárban még nagyjából háromezren dolgoztak, a nyári felmondásokkal 1600 kerültek utcára, félezren pedig maguk kerestek új munkahelyet, az elmúlt hetekben viszont a még megmaradt, valamivel kevesebb, mint ezer munkavállalót is elküldte a fényforrásgyár.

Január közepéig tart a felmondási idő. A nagy többség közös megegyezéssel tudott távozni, így még karácsony előtt hozzájutottak-hozzájutnak végkielégítésükhöz

- mondta Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Eredendően ennél is több járt volna nekik, ám a cégvezetés február közepén egyoldalúan felmondta a kollektív szerződés több pontját, az egyik, amit megváltoztattak, hogy nem az eredeti megállapodás szerint, hanem csak a Munka Törvénykönyve alapján jár a végkielégítés.

A szakszervezet szerint mindez komoly érvágás az utcára kerülőknek, hiszen akik nyugdíj előtt állnak, akár nyolc havival kevesebb végkielégítést kaptak, de azok is kéthavit buktak, akik csak tíz évet dolgoztak a gyárban.

A cégvezetés folyamatosan tárgyal, állítólag több befektetőjelölt is akadt. Nem tehetünk mást, bízunk benne, hogy sikerül megoldást találniuk, és folytatódhat a termelés. Persze nem az eredeti, háromezres létszámmal, sőt, már annak is örülnénk, hogy azoknak megmaradna a munkahelye, akiknek az elmúlt hetekben felmondtak

- tette hozzá Sallai Gábor.

A Tungsram után egy másik magyar cég, a Rába is nehéz helyzetbe került

A járműiparban tapasztalható válságos közeg súlyosbodását tükrözik a győri Rába Csoport első negyedéves eredményei is. 2022 első negyedévében a Csoport szintű árbevétel 17 százalékos növekedést realizált az előző év azonos időszakához képest, azonban az extrém módon megugró energia-költségoldali tételek hatására az üzemi eredmény 484 millió forintos veszteséget ért el

Frissítés:

A Tungsram Operations Kft. az MTI-nek megerősítette: előrehaladott tárgyalások folynak, amelyekről a munkavállalóikat is tájékoztatták. A munkaadó pénteken levélben tájékoztatta a munkavállalókat arról, hogy Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Budapesten és Hajdúböszörményben is új cégek veszik át és foglalkoztatják tovább a dolgozókat a jelenlegi tevékenységi körökben. A Képes Kálmán ügyvezető által aláírt levél szerint valamilyen formában minden telephelyen folytatódni fog a munka; egy cég vagy befektetői csoport üzemeltetné az adott üzemet vagy egy részét, és a dolgozók egy hányadának munkát biztosítana.

Zalaegerszegen állnak legközelebb a szerződéskötéshez, itt a Videoton az eddigi kapacitást vinné tovább a gyáregység üzemeltetőjeként, a dolgozók nagy részét is foglalkoztatni kívánja. Nagykanizsán egy ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó vállalat venné át az üzemeltetést, a telephely a jelenlegi bérlőkkel együtt ipari parkként működne tovább. Ez a befektető a kapacitások egy részét, vagyis a LED-lámpák összeszerelését, a műanyag fröccsöntést és a fémmegmunkálást is átvéve 160-180 embert foglalkoztatna tovább.

Budapesten egy pénzügyi befektetői csoport tovább működtetné a lámpagyártást, a kerámiaüzem kapacitásaira pedig a Bakony Kerámia Kft.-vel és a Rauscherrel várható megállapodás, és mindkét üzemben 50-50 dolgozót alkalmaznának. A vertikális farm kutatási célokra szakosodva üzemel tovább az Orion Űrnemzedék Alapítvány tulajdonában lévő cég irányításával.

Hajdúböszörményben a wolframszál-gyártáshoz szükséges telephelyrészt egy még meg nem nevezett pénzügyi befektető üzemeltetné, a forgácsoláshoz szükséges üzemet pedig a Scintilla Kft. A jelenlegi dolgozók közül összesen körülbelül 100 embert foglalkoztatnának a jövőben.

A cégvezetés levele arra is kitér, hogy az üzemeltetésre át nem adott területeken egy erre szakosodott cég fog minden telephelyen gondoskodni az állagmegóvásról.

(MTI)