Orbán Viktor a Helyreállítási Alap teljes összegének megszerzését adta feladatul Navracsics Tibornak

Orbán Viktor a Helyreállítási Alap teljes összegének megszerzését adta feladatul Navracsics Tibornak

A keddi Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a mintegy 6 ezer milliárd forintos hitelkeret megszerzését tűzte ki célul, amelyet tavaly év végén hagyta jóvá az Európai Bizottság, de cserébe 27 feltétel teljesítését kérték.

A kormány eddig csak a vissza nem térítendő, tehát támogatásként odaadott részéről nyilatkozott, ami 2400 milliárd forint. Azonban a 24.hu cikke szerint a friss rendelet alapján a maradék 3400 milliárd forintnyi hitelkeret teljes egészét igényeltetnék Navracsics Tibor miniszterrel, akit felhatalmaznak a tárgyalásokra.

Tehát később a kormány még módosíthat ezen, de egyelőre a teljes hitelkeret lehívásáról tárgyalnának. Azt, hogy pontosan mennyi hitelt fogunk felvenni, alapvetően Lantos Csabára bíznák:

a hitel pontos mértékét az energiaügyi miniszter által kidolgozott részletes szakmai tervek és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás alapján kell meghatározni.

Egyben fel is kérik Lantost arra, dolgozza ki, a hitelt hogyan fogják összeegyeztetni a Helyreállítási Alap azon részével, amelyet a RePowerEU nevű energetikai átállásról szóló programra lehet elkölteni (ez a Helyreállítási Alap nagy része). Navracsicsnak pedig utasításba adják, hogy ha Lantosék készen vannak a tervekkel, a pontos számokat tárgyalja le a bizottsággal.