150 millióba fájt az adófizetőknek a TEK-es "utcabál"

A hírportál emlékeztet, hogy a robbantások után bevezetett második legmagasabb, kettes fokú terrorfokozattal kapcsolatban Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt nyilatkozta, hogy addig fenntartják a különleges állapotot, amíg nem tisztázódnak a brüsszeli merényletek körülményei és az, hogy az eseménynek milyen további szálai lehetnek.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Bakondi akkori elképzelései szerint a legmagasabb fokozat akár egy-két hétig is fennmaradhatott volna.

Az intézkedések látványos következménye volt, hogy a TEK és az elégtelen felszereléssel ellátott rendőrség egységei a város számos központi pontján, például a metrómegállóknál, a Parlamentnél és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is megjelentek.

A parádé mérlege

Az akció a Belügyminisztérium összesítése szerint összesen 150,3 millió forintjába került az államnak, a Terrorelhárítási Központ állományát érintő túlóra és túlszolgálat költsége 31,9 millió forint volt, míg a rendőrségnek 118,4 millió forint többletkiadása keletkezett a március 22 és 29 közötti fokozott jelenlét miatt.

Ugyanakkor egy kormányzati illetékes még aznap úgy tájékoztatta a VS.hu-t, hogy várhatóan nem fog sokáig tartani a látványos utcai jelenlét, mivel nemcsak nagyon drága, de középtávon politikailag sem kifizetődő mulatság.

Több szakértő is úgy vélte, hogy az intézkedés csupán „lélektani hatást” gyakorolhat a választópolgárokra, és önmagában egyetlen terroristát sem rettent el az esetleges akciók végrehajtásától.

„Ha hetekig, hónapokig marad a készültség, az nemcsak drága, de egy idő után egyszerűen megszokják az emberek. Ha a TEK-es »utcabútorrá« válik, már úgy mennek majd el mellette, hogy észre sem veszik. Akkor pedig ezzel már nem tudod fenntartani a »kormány mindent megtesz a biztonságunkért« érzetet”

– nyilatkozta a hírportálnak a kormányközeli informátor.