Ma kezdődik a 16-18 évesek oltása

Csütörtökön, azaz ma kezdődik a 16-18 évesek oltása, akik közül több mint 90 ezer fiatal regisztrált - látható a kormányzati tájékoztató oldalon. A koronavírus elleni oltásuk lebonyolítása május 13-tól május 18-ig fog tartani a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília emlékeztetett, a korosztály érvényes regisztrációjára tegnap estig volt lehetőség, hogy a mai nappal elindulhasson a vakcinációjuk. 

Az országos tisztifőorvos akkor arra is figyelmeztetett, hogy az érintettek vigyék magukkal 

  • az időpontfoglalásról szóló visszaigazolást, 
  • a letöltött, kitöltött, saját maguk és a szülő által is aláírt beleegyező nyilatkozatot, valamint 
  • a személyi igazolványukat és 
  • a TAJ-kártyájukat.

Közölte azt is, hogy csak azokat tudják beoltani, akik május 18-ig betöltik 16. életévüket. Akik ezt követően válnak 16 évessé, azok akkor részesülhetnek védőoltásban, amikor ezt a kort betöltik. Ha tanítási időre esne az időpont, akkor az igazolt hiányzásnak számít.

Hazánkban a 16-18 év közöttiek oltása pillanatnyilag csak Pfizerrel történhet.

A miniszterelnök még április 23-án közölte azt a döntést a rádióban nyilatkozva, hogy a 16-18 év közötti korosztályt Pfizer-vakcinával fogják beoltani. Akkor utasítást is adott, hogy annyi Pfizer-oltóanyagot különítsenek el, amennyi ehhez szükséges.

Óriási sorokban várnak a Pfizerre több kórházi oltópont előtt

Kígyózó, hosszú sorok alakultak ki több budapesti kórház előtt is, miután Orbán Viktor a rádióban bejelentette, hogy egy napig, azaz pénteken a Pfizer vakcinájára is lehet időpontot foglalni - írja az Index. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika Korányi Sándor utcai épületénél sorba álló munkatársuk egy ott lévő katonától tudta meg, hogy szerinte lesz elég oltóanyag, így mindenki maradjon nyugodtan.