1956-os szervezet: Az új orosz tankönyv valódisága nincs hitelesen bizonyítva, így nem tiltakoznak

1956-os szervezet: Az új orosz tankönyv valódisága nincs hitelesen bizonyítva, így nem tiltakoznak

A Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: hiányzik az állami apparátus, holott 30 éve javasolják egy a világot átfogó, nemzetérdekű sajtófigyelő szolgálat és válaszadási mechanizmus felállítását. Ezt a Külügyminisztériumnak is benyújtották továbbgondolásra és megvalósításra, de még nincs előrelépés.

Tudvalevő, hogy az utóbbi időben nagy vihart kavart a magyar nyilvánosságban az orosz tankönyvbotrány és ennek nyomán az Orbán-kormány hallgatása, illetve szűkszavúsága. Gyöngyösi Márton pár napja nyílt levelet írt a az 1956-os forradalom örökségét ápoló és a szabadságharcosokat képviselő szervezeteknek. Azt várta a jobbikos pártvezető, ha már a kormányzat politikai okokból nem is mer tiltakozni az 1956 örökségét meghamisító és meghazudtoló orosz történelemhamisítás ellen, akkor a szabadságharcosokat képviselő szervezetek majd megteszik ezt, felszólalva a forradalom és az abban részt vevők nevében és érdekében.

Az Alfahír ennek nyomán megkereste a Terror Háza Múzeumot, a Szabadságharcosokért Közalapítványt, az 1956-os Intézet Alapítványt és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségét, s arról érdeklődtünk, hogyan értékelik a forradalmat relativizáló, új orosz történelemkönyv ügyét, és milyen reakcióra lehet számítani szervezeteiktől az esettel összefüggésben.

Érdeklődésünkre eddig csupán a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének országos elnöke, Ámon Antal reagált. Az '56-os szervezet vezetője a jelentős felháborodást keltő orosz történelemkönyv kapcsán kijelentette:

„Reagálnunk csak olyan dokumentumokra érdemes, amelyek valódisága számunkra hitelesen bizonyított.”

Ámon elmondása szerint az említett dokumentum hitelesítésére a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének nincs sem sajtótermék beszerzési, sem hites fordítói apparátusa.

Az országnak magának lehetett volna már régen ilyen apparátusa, ha komolyan veszik azt a javaslatomat, amit már 1993. augusztus 26-27. során a Szárszói Tábor előadás- és megbeszéléssorozatán közzétettem, és ami nyomtatásban megjelent a Püski Kiadó Szárszó '93 című kötete 466-468. számú oldalain.

- idézte fel, hozzáfűzve ugyanakkor azt is, hogy a javaslatot benyújtotta a Külügyminisztériumnak is továbbgondolásra, megvalósításra.

Szavai szerint ennek lényege egy a világot átfogó, nemzetérdekű sajtófigyelő szolgálat és válaszadási mechanizmus felállítása lett volna. „Ugyanis magyar érdeket sértő megnyilvánulások rendszeresen fordulnak elő a világ írott és íratlan sajtójában, filmjeiben, tankönyveiben és egyéb kiadványaiban, amelyek rendre megválaszolatlanok maradnak” - tette hozzá érvelésében Ámon Antal.

Beszámoltunk arról, hogy nyílt levelet írt Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök az 1956-os forradalom örökségét ápoló és a szabadságharcosokat képviselő szervezetekhez az orosz tanköny ügyét követően. Ezzel összefüggésben arra is kíváncsiak voltunk, hogy az emltíett szervezetek reagálnak-e az ellenzéki politikus levelére, valamint milyen reakcióra lehet számítani tőlük. A Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke lapunknak adott válaszában úgy fogalmazott:

Gyöngyösi Márton nyílt levelében pontosan rávilágít arra, hogy vannak olyan reagálások, amelyeket helyesebb nem kormányszervnek, hanem civil szervnek megtennie.

Ámon egyúttal emlékeztetett, hogy a Szárszói Konferencián harminc éve asztalra tett javaslata erre is kitért.

„Megvalósítása hiányában azonban a civil szervezetek sem tudnak hitelességük kockáztatása nélkül reagálni, és így szükség esetén helyettesíteni egy kormányreakciót. Annál nagyobb hitelvesztés ugyanis kevés van, mint amikor bárki provokációra vagy félrefordított és így nem létező megnyilvánulásra ugrik”

- kommentálta az ügyet az Alfahírnek Ámon Antal.

Megkeresésünkre a többi '56-os szervezet nem válaszolt.

Címlapkép: A Történelmi Igazságtétel Bizottság Országos Elnöksége, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és az 56-os Szövetség Országos Elnöksége cégtáblái az V. kerület Nádor utcai falán. (MTVA/Bizományosi: Róka László)