Új választási rendszer kell, hogy véget érjen a kamupártok ámokfutása

A törvénymódosítás kevés lenne.

Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, az utóbbi napokban több gyanús ajánlószelvényt is vizsgált a Nemzeti Választási Bizottság, de az aláírások hitelességének ellenőrzése nem tartozik a szervezet feladatai közé.

"A törvény nem teszi lehetővé az aláírások ellenőrzését, nem is szerepel a választói névjegyzékben a választópolgárnak az aláírása"

- idézte az ATV Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság elnökét.

A Jobbik szerint nem pusztán új választási törvényre, hanem egy teljesen új választási rendszerre lenne szükség Magyarországon, a kamupártokat pedig ki kell szorítani a szavazatokért folyó versenyből, ismertette a párt álláspontját a csatorna.

"Science fictionbe illő az, hogy az 5-600 ajánlást mindenféle komoly munka befektetése nélkül le tudja tenni az asztalra. Ily módon erős a gyanúm, hogy a kormányzó pártok a választások eredményét így igyekeznek manipulálni azzal, hogy kamupártok indulását segítik elő, támogatják, akár a háttérből, akár közvetlenül, akár áttételesen"

- mondta az ATV-nek Z. Kárpát Dániel, a vezető ellenzéki párt alelnöke.

A csatorna kiemelte, hogy a Political Capital szakértői már 5 éve is azt javasolták, hogy a pártok kizárólag kincstári kártyán férhessenek hozzá a kampánytámogatáshoz, illetve legyen szigorúbb a beszámolási kötelezettségük.

Ennek ellenére az egyedüli pozitív változás az 1 százalékos küszöb bevezetése volt, amelyet el kell érnie az országos listát állító pártoknak, ellenkező esetben ugyanis vissza kell fizetniük a kampánytámogatást.

"Így is rekord nagyságrendben indultak el pártok, és ha a végén nem is lesznek negyvenen, csak harmincvalahányan, akkor is elég valószínű, hogy sokan vannak, akiknek semmiféle politikai ambíciójuk nincs, csak a pénzre hajtanak"

- nyilatkozta a csatornának László Róbert választási szakértő.

Az ATV Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter álláspontjára is kíváncsi volt az ügyben, a fideszes politikus szerint azonban ez nem komrányzati kompetencia, így nem mondott véleményt.

Az EBESZ megfigyelője jelenlétében jelentették fel az egyik kamupártot Újpesten

Arról szerdán számoltunk be, hogy Újpestet ellepték a kamupártok és jelöltjeik, azonban csütörtökre egy kicsit tisztult a kép. Ami viszont tanulságként a beszámolónk elejére kívánkozik: azt még a jogalkalmazók is elismerik, hogy a választási törvény a jelenlegi keretek között nem képes ezeket a kamupártokat kiszűrni, a rendszer csak azt ellenőrzi, hogy az ajánlást "adó" személy létezik-e, illetve van-e választójoga.