Hogyan szavazz, ha még nem szavazhatsz?

A te jövődről is szól. 

Évtizedek óta tartó vita az egész fejlett világban, hogy mikortól elég érett valaki, hogy voksával befolyásolhassa, ki vezesse a hazáját. A legtöbb országban ezt a jogi értelemben vett nagykorúsághoz, vagyis a 18-ik életév betöltéséhez kötik. Ám közel sem mindenhol. Latin-Amerika számos országában, Brazíliában, Argentínában, Ecuadorban és Nicaraguában 16 év a korhatár. De Európában sem példa nélküli ez a szabályozás, hiszen

Ausztriában és Skóciában 16, Görögországban 17 éves kortól általános választójoggal rendelkezik minden állampolgár.

Az önkormányzati választásokon 16 éves kortól szavazhatnak a fiatalok Észtországban, illetve Németország számos tartományában. Sajátos szabályozás van érvényben Szerbiában, Montenegróban és Boszniában, ahol a 16-ik életévüket betöltött polgárok akkor járulhatnak az urnákhoz, ha bejelentett munkahelyük van, vagyis adófizetők. 

Magyarországon jellemző módon a két, legfiatalabb szimpatizánstáborral párt, a Jobbik és az LMP irányából érkezett javaslat a korhatár lejjebb szállítására, ám a kormánytöbbség ezt elutasította. Így aztán, ha nem vagy még 18, egyelőre a szavazólapon nem mondhatod el a véleményed. De máshol, máshogyan igen. 

Az utóbbi idők talán legnagyobb visszhangot kapott tiltakozó megmozdulásain, a diáktüntetéseken többségében olyanok vettek részt, akiknek még nincs választójoguk. Utcára vonulásukkal azonban sok szavazópolgárt elgondolkodtattak.

A demonstrációk tizenéves felszólalói valószínűleg több embert visznek el az urnákhoz, mint számos politikus.

Ám, ha nem vagy utcai harcos, vagy szónok, akkor van lehetőséged, hogy hatással legyél az eseményekre. 

Hiszen szüleid, nagyszüleid vannak, talán idősebb testvéred is. És könnyen lehet, hogy ők még nem döntötték el, az urnákhoz járulnak-e vasárnap. Te viszont ráveheted őket. Hiszen egy egészen biztos: ők szeretnek téged, és talán a politika nem fontos számukra - de Te biztosan az vagy.

Ha egyáltalán nem mozgatják meg őket a választások, akkor legalább szavazzanak helyetted.  

Az első reakciójuk persze jó eséllyel az lesz, hogy te ehhez még fiatal vagy, ne szólj bele a felnőttek dolgába. Csakhogy a politika nem csak a felnőttek életére van hatással. Az, hogy milyen suliba jársz, ott vannak-e normálisan megfizetett pedagógusok, vagy akár csak kréta, az nagyon is a Te dolgod is. Kórházba is kerülhet nullától százéves koráig bárki, és, hogy ott milyen ellátást kap, arra döntő hatással lehet az, hogy kik és hogyan vezetik ezt az országot. Arról már nem is beszélve, hogy

a választási eredmény azt is meghatározhatja, hogy milyen Magyarországon éled le a következő évtizedeidet.

Egyáltalán boldogulsz-e majd itthon, és nem kell-e külföldre menned a tisztességes megélhetéshez. Ez az amit biztosan nem akarnak a "felnőtt" szeretteid sem. 

Hiába kapsz egy, vagy két év múlva választójogot, ha az idősebbek most hagyják veszni a lehetőséget, hogy kiálljanak a jövődért. Vedd rá őket, hogy ne tegyenek így! Mert jelenleg a politikába valóban csak a nagykorúak szólhatnak bele – de ettől a politika még nem csak az ő dolguk. A te jövőd a te ügyed is.