Az ellenzéknek erőt és egységet kell mutatnia, ha győzni akar áprilisban

Az ellenzéknek erőt és egységet kell mutatnia, ha győzni akar áprilisban

Jelenlegi tudásunk szerint előreláthatólag három hónap múlva az urnákhoz járulnak a szavazók, hogy döntsenek az ország sorsáról az elkövetkező négy évben. A kampánygépezetek ennek megfelelően csak most kezdenek igazán üzemi hőfokba kapcsolni mindkét oldalon. A kampány jelenlegi állásáról és az elkövetkező időszak lehetséges forgatókönyveiről kérdeztük Pék Szabolcsot, az Iránytű Intézet elemzőjét.

Az ellenzéknek erőt és egységet kell felmutatnia, ha győzni szeretne a tavaszi országgyűlési választásokon. Mindenekelőtt egységesítenie kell a kommunikációját, fegyelemre lesz szükség, nem lehet kibeszélés, az esetlegesen felmerülő vitákat zárt ajtók mögött kell rendezni és nem a sajtón keresztüli üzengetéssel

- válaszolt arra a kérdésünkre Pék Szabolcs, hogy a választásig hátralévő időszakban mi az, amire az ellenzéknek mindenképpen szüksége lesz ahhoz, hogy sikeres legyen.

A jelenleg is zajló népszavazási aláírásgyűjtéssel kapcsolatban úgy fogalmazott az elemző, hogy amennyiben sikerül időben összegyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást, annak mindenképpen lehet egy mobilizáló hatása az ellenzéki táborban, azonban nem szabad akkora hatást várni tőle, mint az előválasztástól tavaly ősszel.

Ráadásul amennyiben az ellenzék megnyeri a választást áprilisban, akkor még sikeres aláírásgyűjtés esetén is okafogyottá válhat maga a népszavazás megtartása.

Szeged, Debrecen, Miskolc, Kazincbarcika, Siófok és Szombathely: az egységes ellenzék élőben kampányol vidéken a népszavazás mellett

Az egységes ellenzék pénteken egy nem mindennapi módját választotta a kampánynak, egyszersmind igyekezett eleget tenni annak az elvárásnak, hogy a kétkérdéses népszavazást a vidéken élők számára is vonzóvá tegye. A pártok politikusai, illetve a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter az ország különböző régióiból élőben jelentkezett be, és buzdította az embereket a Fudan elleni, illetve az álláskeresési támogatás idejének meghosszabbítása érdekében kiírandó népszavazási kezdeményezésük támogatására.

Kiemelten fontos még az ellenzék szempontjából Pék Szabolcs szerint, hogy edukálja a szavazóit arról, hogy pontosan mi módon indulnak a Fidesz ellen, hogyan fognak szerepelni a szavazólapon, hiszen ez nem mindenki számára lesz egyértelmű. Emellett fontos lenne egy jó szlogen kitalálása is, amelyet az unalomig lehet ismételni, ahogy azt a kormányoldal részéről már nemegyszer láttuk az elmúlt néhány kampány során.

Világosan, mindenki számára ismerten adja meg a választások tétjét is az ellenzék, illetve jelölje meg az ellenfelet. Utóbbi magától értetődőnek tűnhet, de nem mindegy, hogy Orbán Viktort, a Fideszt, a „NER-t”, vagy egyéb „dolgot” festik fel ellenfélként

- emelte ki az Iránytű Intézet elemzője.

A közös ellenzéki programmal kapcsolatban úgy látja Pék Szabolcs, hogy összességében a hosszan kidolgozott programoknak már nem jut fontos, döntő szerep a mai politikai térben.

Az sem biztos, hogy a választók zöme tudja egyáltalán, hogy mit jelent pontosan az, hogy progresszív adózás vagy a svájci indexálás visszaállítása a nyugdíjak esetében, így inkább 3-4 jól kommunikálható programpont mantrázására lenne szükség, amely érthető és befogadható a szavazók számára.

Tudta? Már több mint negyven programpontot bemutatott az ellenzék - összeszedtük őket

Miközben a címlapokra leginkább csak a pengeváltások, vagy a félresikerült mondatok kerülnek ki, az ellenzéki összefogás a háttérben azért még dolgozik, sőt, a két ünnep között még egy négyrészes programbemutató sajtótájékoztató-sorozatot is tartottak az - elvileg - legfontosabb kérdésekről. Mi lesz egy kormányváltás után? Most ezeket szedtük össze.

Egyfajta közös vízió és világkép sugárzása elengedhetetlen a sikeres kampányhoz és a tavaszi kormányváltáshoz

- zárta gondolatait az elemző.