Közvélemény-kutatók: az ellenzék az előválasztás végéig erősödött, a törés azután következett be

Közvélemény-kutatók: az ellenzék az előválasztás végéig erősödött, a törés azután következett be

A nagyarányú ellenzéki vereség után sok elemző cikk jelent meg arról, hogy mi okozhatta a Fidesz újabb kétharmadát és hova tűnt el közel 900 ezer ellenzéki szavazó 2018-hoz képest.

Sokan Gyurcsány Ferenc jelenlétével indokolják a vereséget, azonban Gyurcsány jelenléte az előválasztás környékén sem jelentett akadályt, amikor a 24.hu által átlagolt közvélemény-kutatások – a Závecz Research, a Medián, a Nézőpont, a Publicus, a Republikon és az IDEA elemzései alapján – még az ellenzék győzelmét jósolták.

Igaz, ezek a közvélemény-kutatók a választások előtt is, csak 4 százalékos Fidesz előnyt mértek, de még a fideszes Századvég március végi elemzései sem mutattak 5 százaléknál nagyobb kormánypárti előnyt, azonban a Századvég egy másik elemzése rávilágíthat a nagy arányú Fidesz győzelem miértjére.

Az előválasztás második fordulójának idején – amikor átlagosan 3 százalékos előnyt mért a korábban már említett hat elemző intézet – a magyar választók 42 százaléka vélekedett pozitívan Márki-Zay Péterről, míg 47 százalékuk inkább kedvezőtlen véleménnyel volt az előválasztás győzteséről. A mínusz 5 pontos index nem tekinthető különösebben rossz aránynak a magyar politikában és akár kedvező irányba is elindulhatott volna az ellenzéki miniszterelnök-jelölt népszerűségi mutatója, azonban decemberben már a megkérdezettek 56 százaléka vélekedett inkább negatívan Márki-Zay Péterről és csak 36 százalék rendelkezett kedvező véleménnyel róla.

Szintén decemberben már a 6 elemző cég átlagolt felmérései is fél százalékos sikert mutattak, majd egyre nyílt az olló a két tábor támogatottsága között, ahogyan Márki-Zay Péter folyamatosan veszített népszerűségéből.

Kevesebb, mint egy hónappal a választások előtt kiadott egy felmérést a Századvég a két jelölt támogatottságáról – amikor már a Závecz Research, a Medián, a Nézőpont, a Publicus, a Republikon és az IDEA elemzéseinek átlaga alapján 4 százalék volt a Fidesz előnye – amelyből az derült ki, hogy a válaszadók 62 százaléka látná szívesebben miniszterelnöki pozícióban Orbán Viktort, mint Márki-Zay Pétert.

Gyurcsány Ferenc elutasítottsága nem változott ez alatt az időszak alatt, sőt azzal, hogy felesége, a DK jelöltje, Dobrev Klára elveszítette az előválasztást a DK elnökének szerepe is csökkent, így valószínűleg nem helytállóak azok az elemzések, amelyek szerint pusztán Gyurcsány Ferenc jelenléte okozta az ellenzék hatalmas bukását.