Brutális: 260 millióra büntette az ellenzéki pártokat az Állami Számvevőszék, és még nincs vége

Brutális: 260 millióra büntette az ellenzéki pártokat az Állami Számvevőszék, és még nincs vége

A 2022-es választáson a Fidesz ellen összefogó pártoknak most egyenként 43 milliós büntetést kell befizetni, és még egyszer ennyi állami támogatást vonnak meg tőlük. Összesen 3,2 milliárd forintot verhetnek rá az ellenzékre.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december 5-én postázta a 2022-es országgyűlési választás hatpárti összefogását alkotó pártoknak a külföldi támogatások ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését – számolt be a 444.

Az ellenzéki pártok ellehetetlenítése jól jön a Fidesz-KDNP-nek a 2024-es EP- és önkormányzati választások előtt.

Az első körben megvizsgált 260 milliós részt illegálisnak találták, és ezt az összeget kirótták büntetésként, ráadásul ugyanennyit visszatartanak az ellenzéki pártoknak járó támogatásból, tehát a most megállapított büntetés tulajdonképpen 520 millió, azaz több mint félmilliárd forinttal rövidíti meg Orbán Viktor és a Fidesz tavalyi kihívóit.

A büntetést egyenlő arányban osztják el az összefogásban részt vevő Jobbik-Konzervatívok, Momentum, Párbeszéd, MSZP, DK és az LMP között, tehát minden párt 43 milliós büntetést kénytelen befizetni, és 43 milliós állami támogatásról mondhat le.

A most kiszabott 520 millió mellé további 2,8 milliárd forintos büntetés várhat Orbánék ellenzékére.

A Fidesz által választási kampányra költött, sokszor közpénzből származó milliárdokhoz képest elenyészőnek számító 1,6 milliárdos külföldi támogatásra szálltak rá az állami szervek. Ebből az ÁSZ vizsgált 260 milliót, további 1,4 milliárdot pedig átadott a NAV-nak. Az adóhatóság vizsgálata alapján szabhat ki újabb büntetést a Számvevőszék.

Ha az állami hatóságok úgy döntenek, akkor összesen 533 millió forintos büntetéssel, illetve megvonással nehezíthetik meg minden egyes a 2022-es ellenzéki összefogásban részt vett párt további működését.

(Címlapkép: Csoportkép, az első sorban Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyűlésének végén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt)