Gyöngyösi Márton az ÁSZ-büntetésről: Mások kampánymutyijáért nem fizetünk!

Gyöngyösi Márton az ÁSZ-büntetésről: Mások kampánymutyijáért nem fizetünk!

A Jobbik-Konzervatívok elnöke jelenleg is várja Windisch László ÁSZ-elnök válaszát, hol és mikor beszélgetne nyilvánosan a kampánypénzek kérdéséről.

"Úgy tűnik, hogy az életben a halálon és az adózáson kívül még az biztos, hogy amikor egy választás közeledik, akkor a Fidesz kinyújtott karjaként és furkósbotjaként működő Állami Számvevőszék a Jobbikot pénzbüntetéssel sújtja" - kezdte az Állami Számvevőszék épülete elé meghirdetett keddi sajtótájékoztatóját Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

Elmondta: már az öt évvel ezelőtti országgyűlési választás előtt megtapasztalták, hogy az ÁSZ politikai megrendelésre dolgozik, és a Fidesz pénzügyileg megpróbálja ellehetetleníteni ellenfeleit.

“2018-ban és 2019-ben két ilyen büntetést éltünk túl, és azóta is itt vagyunk

- fogalmazott a konzervatív párt EP-képviselője, hozzátéve, a kormánypárt ismét ezt a fegyvert akarja bevetni az ellenfeleivel szemben.

Mint felidézte: múlt héten megkapták az ÁSZ-jelentés tervezetét, amelyből két dolog derült ki: a legfontosabb, hogy a Jobbik-Konzervatívok a 2022-es országgyűlési választási kampány költéseivel az utolsó fillérig elszámolt. A másik pedig az, hogy másoknak a gyanús pénzügyi machinációi miatt a Jobbikot is meg akarja büntetni tiltott pártfinanszírozásért az Állami Számvevőszék.

Az ellenzéki párt vezetője szerint az ÁSZ-jelentéstervezete mellett azóta a Rogán Antal alá tartozó titkosszolgálati ágnak nevezhető Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése is napvilágot látott, amit a sajtó is szemlézett.

Gyöngyösi ennek kapcsán kiemelte:

Mindkét jelentéséből világosan kiderült, hogy a Jobbiknak semmi köze nem volt azokhoz a pénzmozgásokhoz, külföldről érkezett pénzekhez, amiket tiltott pártfinanszírozásként az ÁSZ rá akar nyomni a Jobbik-Konzervatívokra. Ellenben sok baloldali politikushoz és baloldali szervezethez kötődő szervezetnek volt köze ilyen pénzmozgásokhoz.

A konzervatív párt elnöke ismét elmondta, hogy a Jobbik-Konzervatívok minden kampánypénzzel el tudott számolni.

"Ennek tükrében igencsak vicces és mulatságos az, hogy Windisch László, az ÁSZ-elnöke a jelentéstervezet kiadása után, mint valami pedellus vagy osztályfőnök ide rendeli az ellenzéki pártokat egyeztetésre" - vélte a jobbikos politikus.

Gyöngyösi Márton szerint épp ezért a Jobbik részéről nem is jelentek meg, mivel nem akarják azt a látszatot kelteni, mintha el tudnák fogadni, el tudnák ismerni az ÁSZ bírságát. Az erről szóló jelentés ugyanis valótlanságokat állít - tette hozzá.

Én éppen ezért ezen a tegnapi tárgyaláson nem jelentem meg, a többi öt ellenzéki párttal ellentétben

- számolt be Gyöngyösi, aki szerint az ÁSZ-elnök invitálása révén a putyini Oroszországot megidézve próbál leszámolni az ellenzékkel a hatalom.

Gyöngyösi Márton nyomatékosította:

Nem zárt ajtók mögött akar Windisch Lászlóval egyeztetni, hanem ismét nyilvános vitára hívja ki az ÁSZ elnökét,

ahogy azt már Gyöngyösi megtette néhány nappal ezelőtt. Elmondta, Windisch tetszőlegesen választhat egy csatornát, ahol a legszélesebb nyilvánosság előtt beszélhetnek arról, milyen alapon állít az ÁSZ ilyen valótlanságokat, honnan kapta a megrendelést, s miért állapítja meg, hogy a Jobbik-Konzervatívoknak köze van olyan pénzmozgásokhoz, amiből a párt egy fillért sem látott, vagy költött el a kampányában.

A Jobbiknál egyetlen egy forint sem landolt a külföldi kampánypénzekből

- szögezte le újfent a pártelnök, aki jelenleg is várja Windisch László ÁSZ-elnök válaszát, hol és mikor beszélgetne nyilvánosan a kérdésről.

(Címlapkép és fotó: Béli Balázs/Alfahír)