27 néző miatt pereltek Kubatovék, elbuktak

Egészen elképesztő helyreigazítási pert indított a Fradi az átlátszó.hu cikke miatt. A bíróság első fokon a hírportálnak adott igazat.

A liberális tényfeltáró portál hónapokkal ezelőtt több cikket is közölt a Ferencváros vezetősége és a szurkolók közt kialakult konfliktusról, melyekben bemutatták a bojkottáló ultrák álláspontját is. A kritikus hangvétel nem tetszett a Fradi vezetőinek, ezért beperelték az Átlátszót.

Helyreigazítást és 10 millió forintot is követeltek, a bíróság most az előbbiről döntött és a portálnak adott igazat.

A Kubatovék által kifogásolt pontok egészen nevetségesek, és ezt a bíróság is így látta:

1. Az Átlátszó azt írta, hogy az új stadion kezdett kiürülni, a (cikk megjelenése előtti) legutóbbi mérkőzésen már

csak 6000-en voltak.

Az FTC viszont cáfolta ezt, mert

6027-en.

Jól értik: az FTC 27 néző miatt kifogásolta az állítást. A bíróság szerint az a kijelentés, hogy „elkezdett kiürülni a stadion”, értékelő vélemény, a nézőszámmal kapcsolatban pedig sokszor ellentmondásos adatok jelennek meg különböző helyeken.

2. A portál azt írta, hogy 50%-kal kevesebb bérletet adtak el, mint egy évvel korábban. Pedig a végső adatok szerint csak 36%-kal. A különbség lényegtelen, a csökkenés tény.

3-4. Az FTC kérte a helyreigazítását azoknak az állításoknak is, hogy Kubatov Gáborék megakadályozták, hogy a bojkottáló fradisták külföldön bejussanak egy EL-selejtezőre, valamint azt, hogy Szabó "Szőke" Ferenc, a biztonsági szolgálat koordinátora Kubatovék házában tartózkodott, mikor a szurkolók ott tartottak tüntetést. A bíróság szerint ezek az állítások viszont nem a helyreigazítási kérelmet benyújtó FTC-re vonatkoznak.

5. A Fradi szerint azt is helyre kellett volna igazítani, hogy „a Ferencváros vezetése elszámította magát a keményvonalas szurkolóinak ellenállását illetően”. (Az átlátszó.hu és portálunk így úgy tudja, hogy a vezetőségnél úgy gondolták, legfeljebb néhány százan tüntetnek majd a vénaszkenneres beléptetés ellen, de idővel majd ők is bemennek a stadionba. Ehhez képest a bojkott több mint egy éve kitart, a tiltakozó rendezvényeken rendre ezrek jelennek meg.) Az FTC szerint ez azért valótlan, mert semmilyen számítás nem készült a szurkolók ellenállásával kapcsolatban. A bíróság szerint ez pusztán véleménynyilvánítás, az Átlátszó szerint pedig a "magyar nyelv nem ismerete", ugyanis ha "valaki azt mondja, hogy más „elszámította magát” és nem matematikáról beszél, akkor nagyon ritkán gondol arra, hogy az illető

Excel táblán  vagy kockás füzetben számításokat végzett".