28 százalékkal drágábbak az otthon süthető bejgli hozzávalói most, mint két éve

28 százalékkal drágábbak az otthon süthető bejgli hozzávalói most, mint két éve

Még a szelídülő infláció mellett is egy kicsivel költségesebbek idén az összetevők a tavalyi élelmiszerárakhoz képest. A felmerülő rezsidíjakat nem is számolva. 🎄

Ha karácsony, akkor bejgli

– ezzel a szubjektív kijelentéssel talán egyöntetűen nem mindenki ért egyet, mindenesetre a hagyományos ünnepi menü egyik fontos süteményéről van szó. Gyakorlatilag ezernyi verziója létezik, függően attól, milyen töltelék ízesíti a tésztáját. A dióstól a mákoson át a gesztenyésig számos bejglitípus létezik, kerülhet bele valamilyen gyümölcslekvár, vagy épp túró, sőt még ezek tetszőleges variációja is.

Lassan nyakunkon az ünnepek, és bár a hazai élelmiszerárak változása pillanatnyilag vegyes képet mutat, a magyar családok így sem tudják olyan olcsón megúszni egy ilyen töltelékes desszert megalkotását, mint azt elsőre gondolnák.

Hiszen az egyáltalán nem mindegy, mégis mennyibe kerül egy ilyen kiadós édesség otthoni előállítása, főleg akkor, ha már családi méreteket öltő adagokban gondolkodunk.

Az alábbiakban megkíséreljük összevetni az egy és két évvel ezelőtti alapanyagárakat a mostaniakkal, ezen keresztül pedig esetünkben egy házilag elkészíthető diós bejgli bekerülési költségét.

(Fotó: Diós bejgli - Sándor Zoltán/Alfahír)

A fentebbi kérdés rövid úton megválaszolható, ha a KSH által decemberben közzétett, 2023 novemberére vonatkozó, legutóbbi adatait vesszük sorra, és hasonlítjuk össze a tavalyi árakkal. Nem árt aláhúzni, hogy itt pusztán az alapanyagok arányos költségvonzatát vizsgáljuk, a szükséges energiahasználat díját most figyelmen kívül hagyjuk.

A statisztikai hivatal legfrissebb közlése alapján Magyarországon 7,9 százalék lett az infláció novemberben, és ez jelentős enyhülésnek számít az év eleji 25 százalékot ostromló szinthez képest. Ez viszont még így is Európában a legmagasabb fogyasztóiár-emelkedés éves alapon. A különféle élelmiszerek áraiban változatos trendek figyelhetők meg, mivel csak egyes terméktípusok drágultak, így átlagosan az élelmiszerek ára 7,1 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré, ami 49,7 százalékkal nőtt egy év alatt. Az előző hónapra vetítve átlagosan fél százalékot drágultak az élelmiszerek novemberre.

A KSH adatai nyomán 2022 novembere és 2023 novembere között a következő módon alakultak az alapreceptünkhöz szükséges hozzávalók fogyasztói átlagárai:

🍰 a finomliszt kilogrammja 213-ról 193 forintra,

🍰 a margarin (200–250 g) 612-ről 596-ra,

🍰 a kristálycukor kilója 258-ról 472-ra,

🍰 a tojás (10 db) 984-ről 753-ra,

🍰 a tej (2,8%) 495-ről 462-re, és

🍰 a tisztított dió kilós ára 5940-ről 5740 forintra változott (a mákról nem állt rendelkezésre KSH-s adat).

Idevágó receptünk a legegyszerűbb megoldásra támaszkodik, és egy négytagú családnak elegendő, 8 adagnyi mennyiséget jelent:

Tészta:

👨‍🍳 500 g finomliszt

👨‍🍳 250 g margarin

👨‍🍳 50 g cukor

👨‍🍳 150 ml tej

👨‍🍳 1 db tojás + 3 db tojássárgája (a kenéshez)

Töltelék:

👨‍🍳 500 g dió vagy mák (vagy ízlés szerint bármi)

👨‍🍳 250 g cukor

👨‍🍳 300 ml víz

Amennyiben az említett arányokat követjük, megállapítható:

a mérsékelt árcsökkenésekkel együtt is 4075 forintot kóstál a házi bejglink előállítási költsége.

Még ha ez csupán fél százalékos drágulást jelent is a tavalyi összköltséghez (4054 forint) mérten.

Két évvel ezelőtt azonban még 3182 forintból ki lehetett gazdálkodni egy ilyen ünnepi süteményt, így az akkori árakhoz képest 28 százalékkal emelkedett az alapanyagok ára.

2020 őszén pedig akár 2886 forintból is kijött egy otthon sütött bejgli négy személyre. Ahhoz viszonyítva ma már több mint 41 százalékkal kerül többe a saját konyhánkban megalkotni ezt a karácsonyi édességet.

(Címlapkép: Diós bejgli - Sándor Zoltán/Alfahír)