3-2-1, liberális hiszti in-dul!

Nem kellett sokat várni a neoliberális hisztigépezet beindulására az új görög kormánykoalíció bejelentése után.

A politikai paletta két ellenkező oldalán elhelyezkedő két párt szövetsége olyan erők szokatlan frigye, amelyeket az országnak az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott mentőcsomag iránti ellenszenv köt össze. Megfigyelők szerint ez "föléleszti a félelmeket újabb pénzügyi bajoktól abban az országban, amely 2009-ben kirobbantotta a regionális válságot. Eddig példátlan az is, hogy a 19 tagú euróövezet egyik országát olyan párt vezesse, amely elveti a németek támogatta megszorítási politikát, ezzel másutt is bátorítva a megszorításellenes mozgalmakat.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva Wolf Piccoli elemző úgy vélte, a Sziriza és a Független Görögök összefogása a "lehető legrosszabb verzió". Mégis csak egy összeesküvés-elméletekre hajlamos, nacionalista pártól van szó - mondta a kisebbik koalíciós partnerről a Teneo Intelligence nemzetközi gazdaságkutató intézet munkatársa.

Piccoli attól tart a legjobban, hogy ebben a koalícióban nem lesz olyan ellensúly, amely mérsékelhetné a megszorításokkal szembeni ellenszenvet, vagy biztosíthatná a "trojkával" (Európai Bizottság Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap) való "gördülékeny tárgyalásokat".

Gördülékeny tárgyalások alatt a nemzetközi elemzők nagy része az IMF és Brüsszel diktátumainak szorgos jegyzetelését, és engedelmes végrehajtását érti. Nos, ezt a napokban felálló athéni vezetéstől valóban aligha várhatják. Jorgosz Sztatakisz, a Sziriza pénzügyi tervezési felelőse, a fejlesztési miniszteri poszt várományosa már hétfőn bejelentette: az új kormány nem tervez találkozót a 240 milliárd eurós mentőcsomagot felügyelő trojka - az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap - képviselőivel, inkább közvetlenül kormányokkal tárgyal majd.