A kormánykedvenc 4iG lesz az Antenna Hungária többségi tulajdonosa, távközlési szuperholdingot építenek

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy ez utóbbi többségi tulajdont szerez az eddig állami tulajdonban lévő Antenna Hungária Zrt.-ben - írja a Forbes.

A megállapodás deklarált célja az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalat létrehozása, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket is az iparágon belül,

Így Mészáros Lőrinc barátjának az érdekeltsége, a 4iG a távközlési portfólióját egyesíti az állami céggel,

ennek értéke szerint rendezik majd a részvények tulajdoni hányadát 2021 októberében az átvilágítás és vagyonértékelés alapján.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója gazdaságtörténeti momentumnak nevezte az együttműködést, melynek eredményeként a közép-kelet-európai régió egyik meghatározó telekommunikációs vállalata jöhet létre. A 4iG terjeszkedési ambícióiról a térségben már mi is beszámoltunk korábban az Alfahíren, akkor a montenegrói Telenor megvásárlásáról volt szó.

Arról pedig a portfolio.hu számolt be, hogy a mai bejelentést követően a befektetők elkezdték kapkodni a 4iG részvényeit, amelyek már több mint 7 százalékkal kerültek feljebb ma. Így az üzlet mögött álló pénzcsoport néhány óra alatt milliárdokkal gazdagodott. 

A felvásárlással kapcsolatban érdekesség még, hogy az Antenna Hungária augusztus elején jelentette be, hogy megvásárolja az MVM Zrt.-től az MVM Net Zrt.-t. Az MVM Net a kritikus rendelkezésre állást igénylő távközlési szolgáltatásokat biztosítja elsősorban az MVM Csoporton belüli, valamint állami, illetve nagykereskedelmi ügyfeleknek.