50 éve halt meg Le Corbusier

1. A Le Corbusier, mint a későbbiekben kiderül, nem a világhírű építész eredeti neve. Charles-Édouard Jeanneret-Gris-ként látott napvilágot La Chaux-de-Fonds-ban, a svájci óragyártás több mint négy évszázados múltra visszatekintő központjában 1887. október 6-án.
 
2. Első munkája is az óragyártáshoz kötődik: három év alatt tanulta ki az óralapszámok zománcozását és vésését, majd iparművészeti iskolába járt.
 
3. Mindenáron legyen építész – erre biztatta Charles L'Eplattenier, akit később egyetlen tanárának nevezett. Ő oktatta Le Corbusiert rajzolásra és művészettörténetre.
 
4. Le Corbusier még nem töltötte be tizennyolcadik évét, amikor megépítette első házát. Az ezért kapott pénzből rögtön be is utazta Európát.
 
5. Hogy az első világháború után minél gyorsabban lehessen majd helyreállítani a háború pusztításait, ekkori terveiben már szabványméretű, sorozatban gyártott elemek szerepeltek.
 
6. A tiszta geometriák iránti vonzalmát a kubizmus, Amédée Ozenfant kubista festő lobbantotta fel, akivel 1918-ban ismerkedett meg Párizsban. 
 
 
7. Sőt, a festő másban is hatással volt rá: miatta kezdett írni és festeni, s az ő bíztatására vette fel anyai nagyapja nevét, mintegy bizonyítékul arra, hogy mindenki megújíthatja magát.
 
8. Már Le Corbusier néven adta ki Egy új építészet felé című cikkgyűjteményét, amelyben az építészet forradalmának szükségességét hirdette, benne szállóigévé vált kijelentéseivel, mint például:
 
"A ház egy gép, amelyben élünk"
 
"A görbe út a szamaraké, az ember útja egyenes"
 
"Törvénybe kellene iktatni, hogy egy ház csak fehér lehet".
 
9. Öt híres alapelvét az 1922-ben bemutatott "kortárs város" projektje már tartalmazza. Ezek a következők:
 
- az oszlopokon álló ház alatt átvitt zöldterület
- a kertté alakítható tetőterasz
- vázas szerkezetet és az így szabadon változtatható alaprajz
- a szerkezettől független határoló falakat; a szabadon alakítható
- szalagablakos homlokzat. 
 
10. Első megvalósult munkájához rögtön óriási sérelme kötődött. A Bordeaux melletti Pessac negyven házból álló munkáslakótelepét tervezte meg, amelynek szokatlan formái és színei eleve felháborodást keltettek. De a hatóság nem engedte bekötni a vízvezetéket, ezért a telep hat évig lakatlan maradt. Le Corbusier ezt sosem felejtette el.
 
11. Egyéni megbízásokat is teljesített a második világháború előtt pedig mindig a nagy embertömeget befogadó terek építése foglalkoztatta. Ügyfeleit viszont minden bizonnyal az igényes térformálással, funkcionális szerkezettel, aszketikus külsővel rendelkező épületek. Mint például a párizsi Raul de Roche villa, amelyben ma a Le Corbusier Alapítvány működik.
 
12. Első szigorúan funkcionális irodaépületét a Népszövetség genfi székházpályázatára tervezte. Ez szinte minden mai ENSZ-épület mintája, mégsem díjazták, mert rajzait nem húzta ki tussal.
 
13. A nyers beton plasztikai hatását a párizsi Üdvhadsereg palotáján és diákházán tesztelte.
 
14. Városrendezési tervei a harmincas években készültek – a következő városok voltak érintettek: Algír, Sao Paolo, Antwerpen, Stockholm, Barcelona, Genf, Rio de Janeiro és Buenos Aires rendezési tervei.
 
15. A második világháború alatt a meg nem szállt vichyi országrészben élt, ekkor dolgozta ki moduláris elméletét, amely az építészet elemeit az emberi test arányaihoz igazította.
 
16. 1940-től tekinthetjük úgy, hogy pályája második korszaka kezdetét vette. Ekkor abban reménykedett, hogy a háború utáni újjáépítés során megvalósíthatja a közösségi építészetre vonatkozó elképzeléseit.
 
17. 1946-ban de Gaulle tábornok közbenjárására, és csak 1946-ban kapta meg építészoklevelét, és a kormány egy nagy marseille-i lakókomplexum tervezésével bízta meg. Ki is teljesíthette elképzeléseit: itt a tizenkét emeletes, vékony lábakon álló épület tetején kapott helyet a játszótér, az úszómedence és egy sportpálya.
 
18. Ez az épület ismerős?
 
 
Így már talán jobban:
 
 
A Magasságos Miasszonyunk-kápolnát tartják érett alkotói korszakának legszebb darabjának. Ronchamp község közelében, a Vogézek egy kisebb hegycsúcsán található.
 
19. A művész a régi templom köveit is felhasználta a csónakszerű, domború és homorú falakból megkomponált épülethez, amely messziről nézve szinte lebeg a táj fölött.
 
20. A hatvanas évek is termékeny időszaka volt pályájának: ekkor építette a tokiói Nyugati Művészet Múzeumát, a frankfurti Művészeti Központot, a milánói Olivetti-székházat, a strasbourgi Kongresszusi Palotát, a bostoni Harvard Egyetem Képzőművészeti Központját és a brazíliavárosi francia követség épületet.
 
21. Le Corbusier-t úszás közben érte a halál pontosan ötven éve,1965. augusztus 27-én, Cap Martinban.
 
22. Művészeti hagyatéka számszerűsítve:
 
- több mint 30 ezer építészeti terv
- 13 ezer vázlat
- 7000 vízfestmény
- 500 olajfestmény
- 52 könyv.
 
23. Ha ezt megérte volna, valószínűleg ismét csalódott let volna: Az UNESCO 2009-ben, majd 2011-ben is elutasította, hogy munkássága a világörökség része legyen.
 
24. De még van rá esély, hogy ez megváltozzon: 2014-ben újra napirendre került a kérdés, mert Svájc, Franciaország, Japán, Argentína, Belgium és Németország újra indítványozta a világörökségi jogállás megadását az autodidakta építész által tervezett 17 épületnek. A jelöléseket az UNESCO illetékes bizottsága 2016-ban fogja elbírálni.
 
25. És a nők… Le Corbusier-t delejes kapcsolat fűzte hozzájuk. Huszonhét éven át élt házasságban Yvonne Gallis divatmodellel, akit egyáltalán nem érdekelt az építészet. Házassága alatt számos viszonya volt, többek között az akkor huszonhárom éves Josephine Bakerrel is, akivel egy óceánjárón ismerkedett meg. Talán azok a nők vonzották, akiket teljesen hidegen hagyott az építészet, mert Baker azt mondta: "Milyen kár, hogy építész, pedig milyen jó társ vált volna Önből!". Kettőjük kapcsolatából 2014-ben Rio de Janeiróban a Museu de Arte do Rioban külön kiállítás nyílt. Itt Yvonne Gallisszal látható Nicholas Fox Weber fotóján:
 
 
Kattintson a galériára néhány híres Le Corbusier-alkotásért!