A debreceni giga-akkugyárat építő CATL hulladék-nagykereskedő céget alapított

A debreceni giga-akkugyárat építő CATL hulladék-nagykereskedő céget alapított

A Debrecenben megvalósuló, 3000 milliárd forintos beruházást tervező CATL által alapított cég tevékenységi listáján veszélyes hulladék kezelése és ártalmatlanítása is szerepel.

Úgy tűnik, a hulladékfeldolgozást is megoldja a Debrecenben gigaberuházást tervező kínai akkuóriás - írja a 24.hu.

A cikkben felidézték, Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője egy áprilisi, Debrecenben tartott konferencián arról beszélt, hogy több tucatféle hulladék kezelésére kell majd szerződéseket kötniük, és saját beruházásként egyelőre nem terveznek hulladékfeldolgozást. Azt is mondta, hogy a CATL-nek Kínában és Indonéziában van saját hulladékfeldolgozó vállalata, amely egyelőre keresi a lehetséges helyszínét Európában.

A kínai hulladékfeldolgozó a Foshan központú Guangdong Brunp Recycling Technology Co., Ltd., ami a CATL holding leányvállalata. A honlapjuk szerint a hulladékfeldolgozó holding a teljes ipari akkumulátorlánc újrahasznosítási rendszerét kiépítette, és a vezető nemzetközi autóipari vállalatok partnerévé vált - írja a lap.

Mindezek ellenére

szeptember elején a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága bejegyezte a Brunp Recycling Technology Hungary Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a hulladék-nagykereskedelem, de a tevékenységei között (sok egyéb mellett) a veszélyes hulladék kezelése, illetve ártalmatlanítása is szerepel.

A budapesti belvárosba bejegyzett cég tulajdonosa a HK Brunp Resource Recycling Technology Co. Limited.

Megjegyzik: a cégiratok alapján ugyanaz az ügyvédi iroda nyújt székhelyszolgáltatást és látja el a kézbesítési megbízott szerepét a CATL akkumulátorgyártásra létrehozott debreceni cége, a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. és a hulladékbizniszre alapított Brunp Recycling Technology Hungary esetében.

A portál megkereste a CATL-t az új cég bejegyzése kapcsán, de eddig nem kaptak választ.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a CATL az alábbi közleményt küldte szerkesztőségünk számára:

"Az innovatív energiaipari technológiák fejlesztésében nemzetközi szinten piacvezető CATL nemcsak amellett elkötelezett, hogy elsőrangú megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtson az energetikai alkalmazások terén, de amellett is, hogy gyáraiban a lehető legfenntarthatóbb módon termeljen. A vállalat törekszik arra, hogy a körforgásos gazdasági modellt a gyakorlatban is megvalósítsa, beleértve az életciklusuk végére ért akkumulátorokból kinyerhető másodnyersanyagok hasznosítását. A CATL leányvállalata, a Brunp elkötelezett amellett, hogy iparági szakértelmét és jelentős tapasztalatait felhasználva erősítse a CATL magyarországi tevékenységét, hozzájárulva a hazánk körforgásos gazdaságához.

A CATL rendelkezik azzal a visszanyerési technológiával, mely lehetővé teszi a másodlagos nyersanyagok hasznosításának maximalizálását, ezzel is javítva a gyártási folyamat hatékonyságát és fenntarthatóságát. Ennek köszönhetően a Brunp már évek óta első helyen áll a világon a lítiumelemek újra hasznosítása terén, melynek visszanyerési aránya 90%, míg a nikkel, kobalt és mangán visszanyerési aránya eléri a 99,3%-ot.

A CATL célja, hogy Európában országhatárokon átívelő megoldást dolgozzon ki a leselejtezett akkumulátorok kezelésére, beleértve a begyűjtést, a szállítást és a hasznosítási tevékenységet. A Brunp szakértői jelentős erőforrásokat fordítottak az iparági ismeretek megszerzése mellett az európai szabályozási környezet tanulmányozására is. A vállalat bízik abban, hogy szakemberei széleskörű kutatással megalapozták jövőbeli európai üzleti tevékenységüket.

A Cégbíróság által 2024 szeptemberében bejegyzett Brunp Recycling Technology Hungary Kft. a CATL európai akkumulátor-újrahasznosítási célkitűzéseit hivatott támogatni. Egyelőre üzleti egyeztetések tárgya, hogy maga a hasznosítási tevékenység melyik európai országban fog megvalósulni, azaz hol fog létrejönni az akkumulátorok újrahasznosítható részeit feldolgozó üzem.

A Brunp csapata jelenleg a helyi és az uniós szabályozást, valamint az európai piacokat tanulmányozza."

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)