A EU-hoz fordul a PDSZ a státusztörvény-tervezet benyújtása miatt

A EU-hoz fordul a PDSZ a státusztörvény-tervezet benyújtása miatt

Nagy Erzsébet szerint a javaslat több olyan elemet is tartalmaz, amelyekről a tárgyaláson nem, vagy esetleg más formában esett szó.

A státusztörvénynek is nevezett pedagógustörvény tervezete kedd éjjel jelent meg a parlament honlapján. A benyújtó Semjén Zsolt, előadóként pedig Pintér Sándor a belügyminisztert jelölik.

A tervezet alapján egyebek mellett kötelező lesz belépni a Nemzeti Pedagógus Karba, megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, változik az illetményrendszer, teljesítményalapon lehet differenciálni, a próbaidő és a lemondási idő is 3 hónap lesz, a napi munkaidő pedig 8 óra.

Nem sokkal később a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) úgy döntött, hogy az Európai Unió illetékes szerveinél keresnek jogorvoslatot. A szakszervezet szerint a tervezet számos olyan elemet tartalmaz, amelyről az egyeztetéseken vagy nem, vagy nem ebben a formában esett szó. Az érdekvédők abban bíznak, hogy a folyamat még visszafordítható.

Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője az Indexnek felidézte, hogy bár a kormány a kritikákra reagálva mindig az egyeztetések mennyiségét és minőségét hangsúlyozta ki, az érdekvédők de most, hogy a benyújtás megtörtént, előállt az a helyzet, amitől a leginkább tartottak

A javaslat számos olyan elemet tartalmaz, amelyekről a tárgyaláson nem, vagy esetleg más formában esett szó. Többször kértük, hogy a benyújtás előtt hadd tekintsük meg a tervezet végleges változatát, de erre nem kaptunk lehetőséget. Így, ahogyan arra számítani lehetett, a javaslat jó néhány meglepetést tartalmaz. Mindez azt jelenti, az egyeztetés bizonyos elemeket illetően nemhogy nem volt érdemi, de egyes részek vonatkozásában teljesen elmaradt. Ilyen formában ezt nem lett volna szabad beterjeszteni

- jelentette ki Nagy Erzsébet jelezve, az EU-nak címzett levelükben részletesen kifejtik, hogy mely ügyekben maradt el az egyeztetés.

Azt akarjuk, hogy világosan lássák, mi történt, hátha onnan még megfékezhető, esetleg visszafordítható a folyamat

- tette hozz a PDSZ ügyvivője.

Címlapkép: Alfahír/Béli Balázs