A Fidesz nemzeti konzultációjához hasonló, propagandisztikus népszavazást kezdeményez a lengyel kormány

A Fidesz nemzeti konzultációjához hasonló, propagandisztikus népszavazást kezdeményez a lengyel kormány

Négy kérdésből álló népszavazás jóváhagyását kérte a lengyel kormány a parlament alsóházától. Az októberi referendum az állami vagyon magánosításáról, a nyugdíjkorhatárról, a fehérorosz határon lévő acélkerítésről és az uniós migránselosztásról szól majd.

Csakúgy, mint a melegellenes hergelésre épülő magyarországi népszavazást, a lengyel kormány által kezdeményezett, kizárólag propagandisztikus kérdéseket tartalmazó referendumot is az országgyűlési választás napjára teszik, hogy ezzel is megtolják kicsit a kormánypárt javára a részvételt.

A lengyelek tanultak Orbán nemzeti konzultációjából: úgy kérdeznek, hogy ne lehessen rosszul válaszolni.

Az alábbi négy kérdésben kérik ki az emberek véleményét:

• Beengedjenek-e több ezer, Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekültet?

• Megszüntessék-e a határzárat a Belarusszal közös határon?

• Kiárusítsák-e az állami vagyont?

• Emeljék-e a nyugdíjkorhatárt?

A kérdésmegfogalmazás a magyarországi 2016-os migránsozós, illetve a 2022-es LMBTQ-ellenes népszavazásokhoz hasonlóan sugalmazza, hogy mi a helyes válasz, így az eredmény borítékolható.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Koalíció úgy véli, hogy a kérdésekkel a kormány az ellenzéki álláspontot kívánja rossz fényben feltüntetni ezekben a kényes témákban.

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) propagandakampányában a Magyarországon már ismert módszerrel azt igyekszik az emberek fejébe sulykolni, hogy az ellenzék menekültek tömegeit telepítené be az országba, kiárusítaná a közvagyont és háborús veszélybe sodorná az országot. Az ellenzék természetesen tagadja, hogy ilyen tervei lennének.

Amíg a kormánypárti parlamenti többség megszavazza a népszavazást, a propaganda megágyaz az eredménynek.

A lengyel jog szerint a népszavazási kezdeményezést a Szejm hagyja jóvá, illetve az elnök írhatja ki a referendumot, miután a kezdeményezését a szenátus is jóváhagyta. Ez szinte biztosan meg fog történni, ugyanis a Szejmben PiS-többség van. A kisebb ellenzéki pártok képviselői most a népszavazás bojkottjára buzdítanak.

Az október 15-én tartandó parlamenti választás kampánya már javában zajlik: a kormánypárt kifejezetten agresszívan támadja az ellenzék vezetőjét, Donald Tuskot. A módszer ismerős, annyi a lengyelek szerencséje, hogy náluk sokkal szorosabb a verseny a kormánypárt és az ellenzék vezető ereje között.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)