Nemzeti konzultáció: az 1,4 millió kitöltő 97 százaléka nem kér a szankciókból

Nemzeti konzultáció: az 1,4 millió kitöltő 97 százaléka nem kér a szankciókból

A frissen összesített eredmények szerint a válaszadók elutasítják az - Orbán Viktor által is megszavazott - uniós szankciókat.

A kormány közölte a szankciós nemzeti konzultációjának eredményeit; eszerint

a kitöltők 97 százaléka elutasítja a "súlyos károkat okozó" szankciókat

- jelentette be szombaton a kormányzat hivatalos Facebook-oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Ismertetése szerint "a magyarok elsöprő többséggel" elutasítják az olajszankciókat és a tervezett gázszankciókat, mint ahogy a nukleáris energiára vonatkozó korlátozásokat is. Az eredmények alapján a konzultáció kitöltői egyértelmű nemet mondanak azokra a szankciókra is, amelyek tovább növelik az élelmiszerárakat vagy éppen az európai turizmusra raknak további terheket - tette hozzá. 

Szavai szerint az Ukrajna megtámadása miatt Oroszországra kivetett szankciók a háborút nem állították meg, ám szerinte Európának rendkívüli gazdasági nehézségeket okoztak és okoznak. (Az Európa-bajnok, tovább növekvő hazai inflációról azonban nem ejtett szót - a szerk.)

Szentkirályi megjegyezte, az EU-ban a magyar kormány kérdezte meg először az állampolgárokat a szankciókról. "A konzultáció eredménye irányadó a magyar közéleti szereplők számára, és azon leszünk majd, hogy Brüsszelben is meghallják azt" - fogalmazott, hozzáfűzve, erre azért is nagy szükség van, mert a szankciós politika felülvizsgálata helyett új szankciókat akarnak bevezetni. (Habár arra nem tért ki, hogy eddig valamennyi szankciós csomagot szavazatával támogatott maga az Orbán-kormány is - a szerk.)

Szentkirályi Alexandra a kormány nevében köszönetet mondott annak a csaknem 1,4 millió embernek, aki a konzultáció során elmondta a véleményét. Azt ígérte, a részletes eredményeket rövidesen közzéteszik a kormány hivatalos Facebook-oldalán.

"A konzultáció üzenete világos: felül kell vizsgálni a brüsszeli szankciós politikát. Nem tévútra vezető szankciókra, hanem mielőbbi béketárgyalásokra van szükség. A magyar kormány azon lesz, hogy érvényt szerezzen ennek" - hangoztatta a kormányszóvivő.