A Jobbik-Konzervatívok gratulál a lengyel ellenzék győzelméhez

A Jobbik-Konzervatívok gratulál a lengyel ellenzék győzelméhez

Úgy látják, a lengyelek ismét példát mutattak abban, hogy nehéz helyzetben is lehet győzedelmeskedni hazaszeretettel és kitartással. Szerintük a lengyel példa számunkra is reményt ad.

A Jobbik-Konzervatívok gratulál a lengyelországi demokratikus ellenzék győzelméhez, és gratulál a szabadságszerető lengyel népnek, amely ezen a választáson az európai értékekhez való visszatérést választotta - írja közleményében az ellenzéki párt. Emellett hozzátették: a lengyelek ismét példát mutattak abban, hogy nehéz helyzetben is lehet győzedelmeskedni hazaszeretettel és kitartással.

Kifejtették: ahogyan Magyarországon, úgy Lengyelországban is a kormányzó párt szisztematikusan, lépésről lépésre bontotta le a jogállamot, eltávolodott az európai értékektől és propagandaszócsővé züllesztette a közmédiát, az állam kulcspozícióiba, a bíróságokra saját vazallusait ültette, beleértve ebbe a köztársasági elnöki pozíciót is.

Szerintük a demokratikus ellenzéki pártok egyenlőtlen feltételekkel vágtak neki a választási küzdelemnek, a lengyelek többsége azonban ezen a választáson meg akarta akadályozni Lengyelország hanyatlását és a további távolodást Európától.

"Hiába használta a kormány politikai céljaira az emberek vallásosságát és riogatott a szuverenitás elvesztésével, a nagyon magas részvétel azt mutatja, hogy az emberek átláttak ezen és elegük lett a hatalomból, amely regnálása nyolc éve alatt zsákmányává tette az államot. Erre mondtak nemet a lengyel választók, akik példát mutatnak abban, hogy hogyan lehet valaki hazafi, demokrata, keresztény és európai"

- fogalmaz a konzervatív párt, aláhúzva:

Őszintén reméljük, hogy a demokrácia helyreállításában sikeres lesz a többséget szerző szövetség, ami nekünk, magyaroknak is erőt adhat. Ha ez nálunk is sikerrel jár majd, reméljük, helyre állhat a Putyin-Orbán tengely miatt tragikusan megromlott lengyel-magyar barátság is.

Mi, Jobbik-Konzervatívok egy ilyen normális Magyarországért küzdünk - zárul a közlemény.

(Címlapkép: Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke integet a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. A szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások szerint a PO a voksok 31,6 százalékának megszerzésével a második helyen végzett. MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)