Győzött az ellenzék: 8 év után a kormányváltás mellett tette le a voksát a lengyel nép

Győzött az ellenzék: 8 év után a kormányváltás mellett tette le a voksát a lengyel nép

Hiába zsebelte be a kormányerő a legtöbb szavazatot, a 35,61 százalékos eredmény kevésnek bizonyult a három ellenzéki párt szövetségével szemben.

A lengyelországi parlamenti választások eddigi eredményei azt mutatják, hogy Donald Tusk Polgári Koalíciójának (KO) van komolyabb esélye koalíciós kormányalakításra, és vége szakadhat a Jarosław Kaczyński vezettea Jog és Igazságosság (PiS) párt nyolcéves kormányzásának. Bár várhatóan kormánypárt fogja megszerezni a legtöbb mandátumot a választásokon, a kellő többséget azonban nem sikerült megszereznie.

A Jog és Igazságosság pártnak 35,61 százalékos, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak pedig 30,51 százalékos a vasárnapi választásokon szerzett támogatottsága az országos választási bizottság által hétfő este közreadott eredmények szerint.

A harmadik helyen a szavazatok 14,42 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végzett. A parlamenti bejutási küszöböt átlépte még a voksok 8,56 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,15 százalékon áll.

A legfrissebb exit poll eredményei szerint a most kormányon lévő, jobboldali populista PiS 198, a fő ellenzéki erő, a jobboldali-liberális KO 161, a centrista-kereszténydemokrata Harmadik Út 57, az Új Baloldal 30, a Konföderáció pedig 14 mandátumot kaphat a 460 fős lengyel alsóházban. Így a PiS után a három legtöbb szavazatot megkapó, szövetséges ellenzéki párt alkothat majd jó eséllyel kormánykoalíciót.

A szavazatok közel 100 százalékos feldolgozottságán alapuló eredményeket az országos választási bizottság (PKW) honlapján ismertették.

Olyan sokan járultak az urnákhoz, hogy a részvételi arány rekordszintet ért el, mintegy 74 százalékot, ez pedig a kommunizmus 1989-es bukása óta a legmagasabb Lengyelországban.

A lengyelországi szavazás keretében a felsőház, azaz a szenátus 100 tagját is megválasztották. A szenátusi választáson a KO, az Új Baloldal és a Harmadik Út közös jelöltekről állapodott meg. A szenátorokat egyéni választókerületekben, többségi rendszerben választották. Az ellenzéknek 67, a PiS pártnak 33 mandátuma lesz a felsőházban a végeredmények szerint.

A választásokkal párhuzamosan rendezett népszavazás azonban érvénytelen lett, mindössze 41 százalékos lett a részvételi arány. A referendum akkor lett volna érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vett volna részt rajta.

(BBC, MTI)

(Címlapkép: Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő vezetője szól támogatóihoz a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. MTI/AP/Petr David Josek)