A kínai külügyminiszter szerint továbbra is stabil marad az Európa-politikájuk

A kínai külügyminiszter szerint továbbra is stabil marad az Európa-politikájuk

Az uniós diplomaták elmondták, hogy az Európai Uniónak sem áll szándékában elszakadni Kínától.

Kína reméli, hogy a közelgő csúcstalálkozón fellendíti kapcsolatait az Európai Unióval, és határozottan a pragmatikus együttműködésre összpontosít a bonyolult helyzetek és komoly kihívások közepette - mondta Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn Pekingben.

Az uniós tagállamok pekingi nagyköveteivel tartott találkozóján Vang azt is elmondta, hogy a két félnek stratégiai perspektívából kell szemlélnie a kétoldalú kapcsolatokat, és hozzátette, hogy Kína Európa-politikája továbbra is stabil marad - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden, Vang szavait idézve.

"Kína és az Európai Unió nem teljesen azonos álláspontot képvisel a nemzetközi és regionális kérdésekben, és csak a kommunikáció és a koordináció fenntartásával tudunk konstruktív szerepet játszani a világbéke és stabilitás fenntartásában, valamint a globális kihívások kezelésében"

- hangsúlyozta Vang.

Az uniós diplomaták elmondták, hogy az Európai Uniónak nem áll szándékában elszakadni Kínától, és remélik, hogy "kölcsönösen előnyös és kiegyensúlyozott gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat" alakíthatnak ki Kínával.

Csütörtökön EU-Kína-csúcstalálkozó lesz Pekingben Hszi Csin-ping kínai államfő, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részvételével.

(Címlapkép: Vang Ji kínai külügyminiszer beszél a Kamikava Joko japán és Pak Dzsin dél-koreai és külügyminiszterrel tartott 10. dél-koreai-kínai-japán külügyminiszteri tanácskozáson a dél-koreai Puszanban 2023. november 26-án. MTI/EPA/AP pool/Ahn Jung Dzsun)