A kínai rendőrök őrizetbe vették Hongkongban a Tienanmen téri véres hatósági erőszak évfordulóján demonstrálókat

A kínai rendőrök őrizetbe vették Hongkongban a Tienanmen téri véres hatósági erőszak évfordulóján demonstrálókat

Az ENSZ közleménye riasztónak tartja a rendőrség akcióját.

A hongkongi rendőrség 23 embert vett őrizetbe a „köznyugalom megsértése” miatt, egy 53 éves nőt pedig a rendőrök munkájának akadályozása miatt tartóztatták le a 1989-es Tiananmen téri erőszakos fellépésének 34. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés előtt.

Hongkongban a korlátozásokkal gyakorlatilag lehetetlenné tették a nagyobb megmozdulásokat a demokráciapárti tüntetők ellen a Pekingben végrehajtott véres leszámolás évfordulóján, de a világ más részein - így Tajpejben, Londonban, New Yorkban, Berlinben - megemlékezéseket tartottak a június 4-i eseményekről.

A helyi média tájékoztatása szerint Hongkongban idén jelentősen megszigorították a biztonsági intézkedéseket az évfordulóra, és közel hatezer rendőrt is kivezényeltek, köztük rohamrendőröket és a terrorelhárító egységek tagjait. A Victoria Park közelében, a rendszeresen megrendezett tömeges virrasztások helyszínén rendőrök százai tartottak motozásokat, illetve a hatóságok páncélozott járműveket és rendőrautókat is odavezényeltek.

Demokráciapárti hongkongi aktivisták szerint az ilyen rendőri akciók részei Kína szélesebb körű kampányának a másként gondolkodók tevékenységének ellehetetlenítésére a városban, amelynek pedig Peking az "egy ország, két rendszer" modelljének keretében 50 évre megígérte a korábban bevezetett szabadságjogok biztosítását, amikor Nagy-Britannia 1997-ben visszaadta a város feletti ellenőrzést.

Hétfőn az ENSZ közleményt adott ki, amely szerint riasztónak tartja a hongkongi őrizetbe vételeket.

Pekingben, a Tienanmen téren a hétvégén turisták egész csoportjai zsúfolódtak össze, akik a rendőrség és más biztonsági személyzet figyelő szemei alatt fényképezkedtek, de a fokozott biztonsági intézkedéseknek nem volt látható jelük.

Harmincnégy éve, 1989 áprilisában tüntetők foglalták el a teret, és demokratikus változásokat követeltek. A kínai vezetés utasítására a hadsereg június 4-én elkezdte a tér kiürítését. A brutális művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen. Nemzetközi becslésekben néhány száz és háromezer közé teszik a halálos áldozatok számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

(MTI)

Címlapkép: Katonai rendőrök a pekingi Tienanmen tér felé vezető úton 2015. június 3-án, a kínai demokratikus diákmozgalom leverésének 26. évfordulója előtti napon. Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena