A kormány segít: Háború van, ne siránkozzanak!

A kormány segít: Háború van, ne siránkozzanak!

Az Orbán-kormány üzent a független benzinkutasoknak. Sírast abbahagyni, nix ugribugri.

A háború és a háborús árak jelentős terheket rónak a családokra. „Valós megoldást a béke jelentene, de addig is a kormány arra törekszik, hogy a háborús árakat visszaszorítsa.” A Nemzetgazdasági Minisztérium az Orbán-kormány központi üzeneteivel válaszolt a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) közleményére, amelyben arra próbálta meg fölhívni az állam figyelmét, hogy az üzemanyagokat terhelő túlzott fogyasztási jellegű adóterhek miatt veszélyben vannak a kiskereskedelemben lévő családi vállalkozások.

Mindezzel körülbelül annyit üzent a kormány az Egri Gábor vezette szervezetnek, hogy nem igazán érdekli ezeknek a családi vállalkozásoknak a helyzete.

Az FBSZ szerint ugyanis az üzemanyagok árának csökkenését nem tőlük kellene elvárni. Csak az idén húszszorosára emelkedtek árbevétel arányában az általuk képviselt kiskereskedők adóterhelése, miközben a nagy piaci szereplőké csökkent. „Tagságunk úgy látja, elengedhetetlen a magyarországi adórendszer reformja egy stagnáló gazdasági pályán lévő nemzetgazdaság esetén, melynek állandó motorja a magyar családi kkv-szektor” - írja az FBSZ közleményében.

Azt javasolják a kis kutakat üzemeltető vállalkozásoknak, hogy hitelből éljék túl az állami árszabás időszakát.

A minisztériumnak álláspontja szerint azonban az üzemanyag-kereskedőknek most az a dolga, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát. Mindehhez Nagy Mártonék azt is hozzátették, hogy a panasznak azért sincs itt a helye és ideje, mert „a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program, az uniós források, köztük a GINOP Plusz 450 milliárd forintos kerete is 2010 óta segíti a kkv-kat, de szintén a szektor érdemi megsegítése érdekében volt érvényben a kkv-kamatstop intézménye, amely vállalatok ezreit mentette meg az ellehetetlenüléstől. Ezek a források a benzinkutak előtt is nyitva állnak.” Azaz az egyébként sem könnyű helyzetben lévő családi vállalkozások vegyenek fel még hitelt, azaz adósítsák el magukat. Hát ez valóban nagy segítség a magyar családoknak....

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Huawei és a 4iG vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. május 10-én. MTI/Hegedüs Róbert)