A Magyar Gabonaszövetség elutasítja az ukrán gabonaimport tilalmát

A Magyar Gabonaszövetség elutasítja az ukrán gabonaimport tilalmát

A takarmánygyártók és ipari feldolgozók szakmai érdekképviselete szerint a piaci folyamatokba történtő közvetlen kormányzati beavatkozás sérti az érdekeiket, aminek a fogyasztók látják majd a kárát.

Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy akkor, amikor nemcsak hazánkban, de Európa több érintett országából gyakorlatilag kitiltanák az Ukrajnából származó gabonát, a Magyar Gabonaszövetség - szinte egyedüliként - ellenzi az ukrán import tilalmát. A Szövetség szerint nincs helye semmilyen piackorlátozó intézkedésnek, ami torzítja a kereskedelmi-piaci viszonyokat, másrészt jelezték azt is, hogy a kormányzat tilalma nehézségeket fog okozni a magyarországi takarmánygyártók, és ipari feldolgozók számára, aminek hatása lesz az állattartókra és végső soron a fogyasztókra is.

Tisztában vagyunk, azzal, hogy most egyedül vagyunk ezzel az álláspontunkkal, de jelzem, mi nem a termelők érdekeit képviseljük, hanem az országban működő gabonafeldolgozók, a takarmánygyártók, ipari felhasználók, a malmok tulajdonosait és a kereskedők érdekeit képviseljük

- nyilatkozta az Alfahírnek Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonaszövetség főtitkára.

A tavalyi gyenge termés miatt főleg kukoricából szorulunk behozatalra, mivel a tavalyi, 2,8 millió tonnás kukoricatermés mellett, legalább 1,9 millió tonna kukorica importjára van szükség az idei betakarításig. Október 1-től április közepéig, Ukrajnából, 1,2 millió tonna kukorica érkezett hazánkba, így a kieső 700 ezer tonnát más importforrásokból kellene beszereznünk. Arra a felvetésre, hogy Ukrajna helyett máshonnan kéne behozni a kukoricát Pótsa Zsófia jelezte, egyelőre nincs olyan áron beszerezhető takarmánykukorica, amely a felhasználóknak is megérné.

Természetesen akár Amerikából, vagy Brazíliából is be lehetne importálni kukoricát, de jóval drágábban

- hívta fel a figyelmet az ukrán és a más helyről importált gabona közti árkülönbségre.

Az utóbbi időben azt is egyre többször lehet hallani, hogy az ukrán gabona azért is rosszabb minőségű, mert olyan mezőgazdasági technológiával termelik, amelyet Európában már senki nem használ. A Magyar Gabonaszövetség főtitkára azonban jelezte, az ipari, illetve takarmányozási felhasználásra szánt behozott ukrán kukorica a szakmai érdekképviselethez tartozók szerint az onnan származó gabonát bevizsgáltatták, és megfelelő volt mindenféle szempontból.

Ma már senki nem venné a bátorságot, hogy olyan árut használjon fel az iparban, ami valamilyen okból kifolyólag nem lenne megfelelő. Erre az árura egyébként ugyanúgy szükség van például Olaszországban, Hollandiában, Németországban, Spanyolországban, mint nálunk, tehát nemcsak Magyarországra jött ukrán termék, hanem Európa több országába is, ahol várják az ukrán gabonát továbbra is

- tette hozzá Pótsa Zsófia.

A főtitkár szerint azért is fontos téma most az import ukrán kukorica, mert soha ilyen kevés kukorica nem termett, mint tavaly, pedig hazánk nettó gabonaexportőrnek számít. Ugyanakkor a kormány intézkedése az ukrán gabonaimport tilalmáról lehet, hogy jót tesz a termelőknek, de az állattartók, az ipari felhasználók bizonyosan hátrányt szenvednek a beavatkozástól.

Sajnos nem tudunk mit kezdeni azzal, hogy a politika így belenyúl a piaci folyamatokba. Pedig nagyon fontos lenne, hogy a logika mentén haladjunk. Milyen szakmai döntés az, hogy egy szezonon belül, ugyanarra a termékre, egyszer hoznak egy exportkorlátozást, majd néhány hónappal később hoznak egy exportkorlátozást? Felkészületlenség, csapkodás, ide-oda dilettantizmus!

Pótsa Zsófia arra is felhívta a figyelmet, hogy a tilalom óta ott állnak a határokon a leplombált kamionok, amelyeket már kifizettek, a szerződéseket is megkötötték és a megrendelők várnák az árut.

Tehát egy ilyen kormányzati rendelkezésnek kell, hogy legyen „átfutási” ideje, amely szabályozza például, hogy mit jelent az úton lévő áru, a tranzit út. Lehet, hogy ez kevés embert, vállalkozást érint akik ebbe tönkre mehetnek, de nekünk ők a tagtársaink, ezért nagyon fontos számunkra a képviseletük

- hangsúlyozta lapunknak a Magyar Gabonaszövetség főtitkára.

Pótsa Zsófia elmondta, a minisztérium képviselőivel több egyeztetést is folytatnak, azaz tisztában vannak a szakmai kifogásaikkal, de a kormányzat ettől függetlenül hozta meg a korlátozó intézkedéseket.

Címlapkép: Isztambul közelében 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó teherhajón török ellenőrök vizsgálják az árut 2022. augusztus 3-án. Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium