A Magyar Orvosi Kamara szerint veszélyes, hogy állami kezelésbe adják a CT- és MR-vizsgálatokat

A Magyar Orvosi Kamara szerint veszélyes, hogy állami kezelésbe adják a CT- és MR-vizsgálatokat

Ez azt jelenti, hogy azon magánszolgáltatók, amelyek az állami intézmények megrendelésére végeztek ilyen képalkotó vizsgálatokat, jövő szeptembertől nem végezhetnek ilyet, és az állam már nem finanszírozza ezeket.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetése veszélyesnek tartja, hogy a 2024-es költségvetést megalapozó törvénybe illesztve a társadalmi-, szakmai egyeztetést és parlamenti vitát megkerülve, a Törvényalkotási Bizottság által benyújtva az egészségügy működését, a betegek ellátását jelentősen érintő módosításokat fogadott el az Országgyűlés

- hívta fel a figyelmet keddi közleményében a MOK Országos Elnöksége.

A kamara nehezményezi, hogy a most jóváhagyott szabályok nyomán a jövő évben állami kezelésbe vonják a társadalombiztosítás terhére végzett CT- és MR-vizsgálatokat, illetve újabb lépést tesznek az önkormányzati szakrendelők államosítása felé.

A hatástanulmányokkal megalapozott, szakmai konszenzusos döntéshozatalt megkerülő államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, mindez növelheti a várólistákat, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba

- érvelt az államosítás ellen a MOK.

Ismert, épp a tegnapi parlamenti ülésen szavazta meg az Országgyűlés kormánypárti többsége az egészségügyet is érintő jelentős módosításokat: eszerint 2024 szeptemberétől államosítják a közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat, miközben a kórházi diagnosztikákat magánkézbe adják. Ennek értelmében azon magánszolgáltatók, amelyek az állami intézmények megrendelésére végeztek ilyen képalkotó vizsgálatokat, jövő ősztől nem végezhetnek ilyet, és az állam már nem finanszírozza ezeket.

Címlapkép: Új MR-berendezés a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI) 2023. március 13-án. (MTI/Kovács Attila)