A NER sikere: munkahelyenként 4,6 millió forint állami támogatást kap a multi

A NER sikere: munkahelyenként 4,6 millió forint állami támogatást kap a multi

2,3 milliárd forint állami támogatást kap a francia multi.

Miközben megdőlt a külföldi beruházások mértékének rekordja tavaly, ennek a sikernek azért megvan az ára. Ám a költségeket, a közpénzmilliárdokat, úgy tűnik, szívesen megfizeti az Orbán-kormány. Most például Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, hogy a Schneider Electric francia elektronikai vállalat 16 milliárd forintos beruházása jön létre Dunavecsén. Az állam által 2,3 milliárd forinttal támogatott, összesen 16 milliárd forint értékű beruházás várhatóan 500 munkahelyet biztosít majd 2025 után a térségben élők számára.

Ez egyébként azt jelenti, hogy

a francia multi minden egyes új munkahelyért cserébe 4,6 millió forint támogatást kap a magyar államtól. Ez nagy pénz, főleg annak tükrében, hogy a hazai kkv-szektor legfeljebb hiteleket kaphat.

Francia-kapcsolat

Szijjártó Péter amúgy üdvözölte, hogy Magyarország és Franciaország között józan észen alapuló együttműködés van, és arra is emlékeztetett, hogy a francia cégek alkotják hazánkban a hatodik legnagyobb beruházói közösséget, s az elmúlt nyolc évben 34 nagy francia vállalati beruházás kapott költségvetési támogatást.

Ennek nyomán tavaly csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelem volumene, amely most először érte el a tízmilliárd eurót, a magyar export ebből több mint hatmilliárd eurót tett ki.

"Ráadásul, ha már energiaátmenetről beszélünk, a magyar-francia együttműködést itt is szorosabbra fogjuk fűzni (...) A paksi atomerőmű bővítésében a francia szerepvállalást jelentősen meg fogjuk erősíteni, köszönhetően a francia kormány észszerű, racionális és tisztességes hozzáállásának"

- húzta alá.

Okosgyár

Duna Smart Power Systems – ez lesz a neve a Schneider Electric új dunavecsei okosgyárának, ahol a legfejlettebb ipari technológia segítségével készítenek majd középfeszültségű elektromos elosztóberendezéseket. A Schneider Electric termékportfóliójának legújabb darabjait gyártják majd itt, köztük primer és szekunder kapcsolóberendezéseket, kisfeszültségű villamos kapcsolószekrényeket és azok alkatrészeit, a teljes európai piacot kiszolgálva - tájékoztatta az Alfahírt a francia cég.

Az okosgyár megvalósítása során kiemelt figyelmet kap az energiahatékony működés biztosítása. Ennek jegyében geotermikus energia működteti a hűtési és fűtési rendszereket. A tetőn napelemek támogatják a lehető legmagasabb szintű megújuló energiafelhasználást, öntözésre és a mosdókhoz pedig az összegyűjtött esővizet használják majd. Azokhoz a kijáratokhoz, ahol teherforgalom lesz, ún. légzsilipeket telepítenek, a kamiondokkoló állomásokat pedig energiahatékony módon alakítják ki úgy, hogy elkerüljék a hőveszteséget. Hasonló megoldást alkalmaznak majd a személybejárat esetében is. A festési folyamathoz használt porszóró előkezelőből származó hulladékhőt a terület fűtéséhez hasznosítják újra, a felfűtött levegőt pedig az előgyártás során. A szerelőcsarnokban CO2 érzékelők segítik majd a légcsere vezérlését. Az öltözőkben, mosdókban, tárgyalókban, irodákban jelenlétérzékelő megoldások szabályozzák a légkezelő rendszert és a LED világítást. Az elektromos járművek számára 30 e-autó és 25 e-bike töltőállomást telepítenek. Mindezeket a technológiákat pedig a Schneider Electric digitális energiamenedzsment felügyeleti rendszere irányítja majd.

Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) rendkívüli ankarai külügyminiszteri ülésén 2023. március 16-án. - MTI/KKM/Borsos Mátyás