A svájci államfő szerint nem születik békemegállapodás a csúcson, Oroszországgal is tárgyalnának

A svájci államfő szerint nem születik békemegállapodás a csúcson, Oroszországgal is tárgyalnának

A június derekán esedékes Ukrajna-konferencián az orosz fél nem lesz jelen, de érvelésük szerint platformot akarnak teremteni a párbeszédnek a béketeremtés érdekében.

Világos, hogy nem fognak békemegállapodást aláírni a Svájcban rendezendő Ukrajna-békecsúcson, ehhez mindkét szembenálló félnek egy asztalnál kellene ülnie, ezért a konferencia után várhatóan Oroszországgal is tárgyalásokat fognak folytatni - jelentette ki Viola Amherd svájci államfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapban pénteken megjelent írásában.

A háborút elindító Oroszország nem lesz ott a június 15-én és 16-án tartandó Ukrajna-konferencián, amelyen több mint 80 ország képviselője lesz jelen, hogy tanácskozzon arról, miként lehetne tartós békét elérni Ukrajnában, és lezárni a több mint két éve Oroszország által indított háborút. Moszkva korábban úgy nyilatkozott, még akkor sem venne részt a konferencián, ha meghívták volna.

"Oroszország részt vehetne majd egy következő konferencián"

- vetette fel a svájci elnök.

Viola Amherd arra is kitért, hogy

a közelgő konferencián nem a szó szűkebb értelmében vett békéről lesz szó, hanem "csak" humanitárius kérdésekről, nukleáris biztonságról, a szabad hajózásról és az élelmiszerbiztonságról.

Elsősorban platformot akarnak teremteni a párbeszédnek, és ebben az első lépés, hogy megvitatják, hogyan lehetne békét teremteni Ukrajnában.

"A bizalomépítésre törekszünk, és megoldásokat próbálunk találni azokra a kérdésekre, amelyek fontosak a civil lakosság számára, illetve nagy jelentőségük lesz később a békekötésnél is" - írta a svájci államfő.

Ismeretes, a napokban derült ki, hogy az orosz-ukrán háború mielőbbi lezárását célzó júniusi békekonferencián Kína nem vesz majd részt. A kínai külügy azzal indokolta távolmaradását, hogy nem teljesül azon feltétele, hogy az eseményen mind Oroszország, mind Ukrajna jelen vegyen.

(Címlapkép: Viola Amherd svájci elnök a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón megbeszélésük után a Sándor-palotában 2024. április 19-én. MTI/Bruzák Noémi)