Kína megmakacsolta magát, nem vesz részt a svájci békekonferencián

Kína megmakacsolta magát, nem vesz részt a svájci békekonferencián

Az orosz-ukrán háború mielőbbi lezárását célzó júniusi eseményre nem megy el a kommunista állam, mondván Putyinékat nem hívták meg.

Kína nem vesz részt az ukrajnai háború megállításáról szóló júniusi svájci békekonferencián, mert nem teljesül azon feltétele, hogy az eseményen mind Oroszország, mind Ukrajna részt vegyen - közölte pénteken a kínai külügyminisztérium.

Az MTI azt írja,

Svájc mint szervező minél több résztvevőt vár a június közepi csúcstalálkozóra, amely reményei szerint megalapozza majd az ukrajnai békefolyamatot.

A háborút kirobbantó Oroszországot azonban nem hívták meg, ezért Moszkva értelmetlennek tartja a konferenciát.

"A találkozó feltételei még mindig messze nem felelnek meg Kína és a nemzetközi közösség elvárásainak, ugyanis Peking mindig ragaszkodott ahhoz, hogy egy nemzetközi békekonferencián mind Oroszország, mind Ukrajna részt vegyen, minden fél az egyenlőség alapján, valamint hogy minden békejavaslatot tisztességes és egyenlőségi alapon kell megvitatni. Ellenkező esetben nehéz lesz érdemi szerepet játszani a béke helyreállításában" - fejtegette Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő.

Az orosz vezetés elégedetlen, nem akar kivonulni

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön

azt javasolta, hogy Kína szervezzen olyan békekonferenciát, amelyen a Putyin-féle Oroszország és a Zelenszkij elnökölte Ukrajna is részt vesz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök májusi kínai látogatása során azt mondta, szerinte félő, hogy Ukrajna felhasználja a svájci tárgyalásokat arra, hogy megpróbálja elérni minél több országnál Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon követelésének támogatását, hogy Oroszország vonuljon ki az összes elfoglalt területről.

Ukrajna pekingi nagykövetségének szóvivője a kínai bejelentésre így reagált:

"Nagyon sajnáljuk, hogy a kínai fél nem használja ki a lehetőséget, hogy a svájci csúcstalálkozó platformján ismertesse álláspontját".

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a pekingi Országos Előadóművészeti Központban 2024. május 16-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszandr Rjumin)