A tömeges rosszullétek ellenére is megkapta a környezethasználati engedélyt az iváncsai akkugyár

A tömeges rosszullétek ellenére is megkapta a környezethasználati engedélyt az iváncsai akkugyár

Az iváncsai akkugyár telephelyén toxikus és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyagokat tároltak, amikről előzetesen nem szólt a dél-koreai tulajdonú SK Innovation. Bár májusban tucatnyian lettek rosszul az üzem egyik részlegében és munkavédelmi, illetve kémiai biztonsági jogsértések miatt 14 millió forint bírságot szabtak ki az a cégre, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal már zöld utat is adott az akkumulátorgyárnak.

Július 25-én adta ki a Fejér Vármegyei Kormányhivatal a dél-koreai SK On Hungary Kft. iváncsai akkugyár indításához szükséges környezethasználati engedélyt – számolt be a Népszava.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, tucatnyian lettek rosszul még májusban az épülő iváncsai akkumulátorgyár egyik részlegében, mert nem tartották be a veszélyes anyagokra vonatkozó szabályokat. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indítottak nyomozást. 2023. május 30-án 10-12 fő lett rosszul azt követően, hogy a dél-koreai tulajdonú SK Innovation Iváncsán épülő akkumulátorgyárának egyik részlegében dolgoztak.

Az iváncsai üzem telephelyén toxikus és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyagokat tároltak, amikről előzetesen nem szólt a dél-koreai tulajdonú SK Innovation. Több hatóság összehangolt ellenőrzése nyomán végül munkavédelmi és kémiai biztonsági jogsértések miatt 14 millió forintnyi bírságot szabtak ki a cégre.

Augusztus első napján mindenesetre már rendben voltak az iváncsai létesítmény papírjai – ez Buday Attila, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal illetékes főosztályvezetőjének válaszából derül ki, melyet Oláh Lajosnak, a DK országgyűlési képviselőjének küldött, írja a lap. A képviselő arra is rákérdezett, hogy milyen veszélyes anyagokat használnak az üzemben.

A válasz szerint a cég két rákkeltő anyagot jelentett be:

🔴 NCM (nikkel-kobalt-mangán-lítium-oxid összetételű) port,

🔴 illetve electrolyte-t (1,3 propánszultont).

Mindkettő súlyosan mérgező, belélegezve légzési nehézséget, szemmel, bőrrel érintkezve súlyos égési sérülést, hosszú távon rákot okozhatnak.

A cég az engedélyezési dokumentációhoz megadott tervezett működési adatok alapján

évente 29 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezésével számol.

A kürtőkből, kéményekből a kiadott környezethasználati engedély szerint „NMP, DMC (dimetil-karbonát), sósav, szilárd anyag, nikkel, vas, cink, ón légszennyező anyagok kibocsátása várható”, de a cég által benyújtott dokumentáció szerint ezek határértéken belül lesznek.

A szennyezőanyag kibocsátást a próbaüzem alatt összesen hatszor mérik, ekkor határozzák meg a pontos hatásterületet is

– írja a Népszava.

(Címlapkép: SK On Hungary/Facebook)