Rákkeltő vegyi anyagok miatt 14 milliós bírságot kapott az iváncsai akkugyár

Rákkeltő vegyi anyagok miatt 14 milliós bírságot kapott az iváncsai akkugyár

Az iváncsai üzem telephelyén toxikus és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyagokat tároltak, amikről előzetesen nem szólt a dél-koreai tulajdonú SK Innovation. Több hatóság összehangolt ellenőrzése nyomán végül munkavédelmi és kémiai biztonsági jogsértések miatt kapott bírságot a vállalat.

Munkavédelmi és kémiai biztonsági jogsértések miatt összesen közel 14 millió forint bírságot szabtak egy iváncsai üzemre, számolt be a Fejér Vármegyei Kormányhivatal.

A kormányhivatal közleménye szerint az ott dolgozók és a környéken élők védelme érdekében a jövőben is rendszeres ellenőrzéseket tart a telephelyen.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, tucatnyian lettek rosszul még májusban az épülő iváncsai akkumulátorgyár egyik részlegében, mert nem tartották be a veszélyes anyagokra vonatkozó szabályokat. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indítottak nyomozást. 2023. május 30-án 10-12 fő lett rosszul azt követően, hogy a dél-koreai tulajdonú SK Innovation Iváncsán épülő akkumulátorgyárának egyik részlegében dolgoztak.

A kormányhivatal friss tájékoztatásából kiderült:

Több hatóság összehangolt ellenőrzést tartott egy iváncsai vállalat telephelyén az ott tárolt toxikus és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyag által okozott, 14 főt érintő rosszullétek kivizsgálása ügyében június elején

- olvasható a közleményben, amiben ugyan nem nevesítették, hogy az akkumulátorgyárról van szó, azonban elég könnyű rájönni, hogy az üzemről szól.

Az ellenőrzés nyomán

a Fejér Vármegyei Kormányhivatal munkavédelmi és kémiai biztonsági eljárást is indított vállalkozással szemben.

A mintegy 14 milliós bírság az alábbi két tételből jön össze:

🔴 A Fejér Vármegyei Kormányhivatal az ellenőrzés során megállapította, hogy a helyszínen veszélyes anyagokat, illetve keverékeket tároltak, azonban az ilyen anyagokkal kapcsolatos tevékenység előzetes bejelentését a vállalat elmulasztotta, továbbá a hatóság a dokumentációban is hiányosságokat tapasztalt. A megállapított mulasztások miatt a kormányhivatal a vállalatra 10 millió forint kémiai biztonsági bírságot szabott ki, valamint kötelezte a hiányzó dokumentáció pótlására, aminek a cég részben már eleget is tett.

🔴 A munkavédelmi eljárás során a kormányhivatal megállapította, hogy a vállalat ugyancsak elmulasztotta a rákkeltő anyaggal történő munkavégzés előzetes bejelentését a munkavédelmi hatóságnak, továbbá az érintett munkaterület bejáratánál nem helyezték ki a veszélyre utaló biztonsági jelzéseket, és a belépést nem korlátozták. Mindezen túl az a rákkeltő anyaggal érintkező személyek részére az előírás szerinti öltöző-, mosdó- és zuhanyzóhelyiség sem volt biztosítva, és dokumentációs hiányosságokat is megállapított a hatóság. A munkavédelmi jogszabályok megsértése miatt 3,78 millió forint munkavédelmi bírság kiszabása mellett ugyancsak a hiányosságok megszüntetésére kötelezte a kormányhivatal a vállalatot.

Az iváncsai eset kapcsán Kálló Gergely, a Jobbik-Konzervatívok szakpolitikusa az Alfahírnek arról beszélt, nem vegyianyag-gyártására vonatkoznak az akkugyártásra kiadott engedélyek, hanem csak alkatrészgyártásra, ami jóval enyhébb szabályozás alá esik. Az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint az épülő akkumulátorgyárak engedélyeztetését már eleve a vegyi üzemekre alapuló szabályozás mentén kellene megvalósítani, miközben olyan környezetvédelmi és más besorolás alatt zajlanak a beruházások amelyeknek jóval kevesebb feltételnek kell megfelelni.

(Címlapkép: SK On Hungary/Facebook)