A Bánk bán-operafilmet vetíti az Uránia a magyar kultúra napján

Az Urániában a magyar kultúra napján a Bánk bán kerül vászonra. Dráma- és színháztörténetünk, valamint operairodalmunk megkerülhetetlen darabjának filmes feldolgozását, melyet filmrendezőként Káel Csaba jegyez, 2002-ben a világ legjelentősebb operatőri seregszemléjén, a lodzi Camerimage filmfesztiválon a legjobb operaadaptációnak járó díjjal ismertek el.
 
Erkel Ferenc operájának feldolgozásában Káel alkotótársa a magyar operatőri iskola kiemelkedő, Oscar-díjas alkotója, a január elején elhunyt Zsigmond Vilmos volt. A január 22-i vetítéssel az Uránia a legendás, iskolateremtő operatőr munkássága előtt hajt fejet. Az alkalom arra is lehetőséget ad, hogy felidézzük a 225 esztendeje született Katona József emlékét. 
 
A 2002-ben készült film jeleneteinek nagy részét eredeti helyszíneken – többnyire Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten – vették fel. A produkció a romantikus operát a XIX. századi historikus festészetre emlékeztető képi beállításokkal, gazdag jelmez- és díszlettárral idézi meg.
 
A főbb szerepeket Kiss B. Attila (Bánk bán), Marton Éva (Gertrúd), Rost Andrea (Melinda), Gulyás Dénes (Ottó), Kováts Kolos (II. Endre), Miller Lajos (Tiborc), Réti Attila (Biberach) és Sólyom-Nagy Sándor (Petúr bán) alakítják. 
 
A tengerentúlon is bemutatott alkotás megmutatja, hogyan lehet egy operát úgy megfilmesíteni, hogy a két művészeti ág ne kioltsa, hanem kiegészítse egymást.
 
„Káel Csaba Bánk bánja az utóbbi idők felbecsülhetetlen értékű darabjaként lép be az operafilmek könyvtárába" - írta a filmről Robert Kochler, a Variety szerzője.
 
A vetítésre a jegyek kedvezményes áron (1000 Ft) kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. További részletek itt találhatók.
 
Kedvcsinálónak pedig a Hazám, hazám-ária Simándy József előadásában: