A Fülöp-szigeteki elnök is kilépne a Nemzetközi Büntetőbíróságból

Duterte "haszontalannak" nevezte a hágai székhelyű ICC munkáját, amelynek országa 2011 óta tagja.

Az elnök kifogásolta, hogy a törvényszékre nagy befolyással bíró nyugati államok nem értik meg az általa hirdetett drogellenes háborút, és ezzel kapcsolatban többször felemelték hangjukat az országban tevékenykedő önbíráskodó halálosztagok miatt.

A büntetőbíróság egyik ügyésze a múlt hónapban számonkéréssel fenyegette a Fülöp-szigeteki maszkos ítéletosztókat. A délkelet-ázsiai ország által hirdetett drogháború eddig legalább 2400 emberéletet követelt.

A szókimondó Fülöp-szigeteki vezető egyúttal bírálta az ENSZ-t is, amely szerinte világszerte csúfos kudarcot vallott a háborúk megakadályozásában.

Duterte új, független külpolitikájának jegyében Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is szeretne találkozni Limában. Manila az utóbbi időben eltávolodott a hagyományos szövetségesének számító Egyesült Államoktól, és Kínával, illetve Oroszországgal fűzné szorosabbra kapcsolatait.

"Tudjátok, ha Kína és Oroszország úgy döntene, hogy lerakja az új világrend alapjait, én leszek az első, aki csatlakozik hozzájuk"

- mondta újságíróknak a Fülöp-szigeteki elnök.

Oroszország kivonul a Nemzetközi Büntetőbíróságból

Az ICC-t az úgynevezett római statútummal hozták létre 2002-ben azzal a céllal, hogy a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint háborús bűncselekményekkel vádolt emberek ügyeiben igazságot szolgáltasson. Moszkva 2000. szeptember 13-án írta alá az 1998. július 17-én Rómában elfogadott statútumot, de mindeddig nem ratifikálta azt.