A fülöp-szigetekiek imádják a drogosokat irtó elnököt

A lap által megkérdezett Virgilio Mabag példája feltehetően nem egyedülálló a délkelet-ázsiai szigetországban. Az 54 éves férfi szerint a metamfetamin-függő fiútestvére valószínűleg Duterte kábítószer-használók és kereskedők elleni háborújának egy újabb "járulékos veszteségévé" fog válni. "Megmondtam neki, hogy készüljön a halálra" - mondta. A Duterte-pólót viselő Mabag azonban

a rokonságában várhatóan bekövetkező haláleset ellenére is kitart az elnök mellett,

mondván, hogy az elnök intézkedései biztonságosabbá és szabályozottabbá fogják tenni hazáját.

A Fülöp-szigetek elnöke nemegyszer megbotránkoztatta már a világot azzal, hogy nyíltan támogatja a kábítószeresek meggyilkolását, magát a náci Adolf Hitlerhez hasonlította, és mások mellett melegebb éghajlatra küldte Ferenc pápát, Barack Obama amerikai elnököt és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt.

A Fülöp-szigetekiek nagy részét ez azonban nem igazán zavarja, mi több,

durva kirohanásait az elnök tettrekészségeként és bátorságaként értékelik.

Duterte támogatói hozzáteszik, hogy az elnök elődeinek gyenge kormányzása vezetett az országban az erőszakos bűncselekmények és a kábítószerezés terjedéséhez, az infrastruktúra fejlesztésének elégtelenségéhez és a szegénységhez - írta a The New York Times.

Az első két országos felmérés Duterte népszerűségéről a minap jelent meg, és úgy tűnik, hogy a világ vezetőit zavaró kirohanásai nem ejtettek csorbát otthoni megítélésén. Az államfő népszerűsége valamelyest csökkent júniusi beiktatásához képest - ám még így minden felmérés szerint az ország lakosságának

több mint 80%-a megbízik benne.

A The New York Times rámutatott, hogy míg a külföldi szemlélők figyelmét az elnök drogellenes háborúja és sértő megjegyzései keltik fel, sok helyit inkább progresszív társadalmi intézkedései érdekelnek. Lorraine Badoy manilai bőrgyógyász a lapnak elismerte, hogy

"bár olykor feláll a hátán a szőr az elnök szavaitól", jobban érdeklik az említett társadalmi intézkedések,

mint a drogellenes háború. Azt mondta, hogy Duterte olyat tesz, amit már rég nem látott a Fülöp-szigeteken: foglalkozik a kisemberekkel.

Az elnök kormánya egyebek közt

ingyenes öntözést ajánlott fel a szegény földműveseknek, felfüggesztette a bányászati engedélyét olyan cégeknek, amelyek megsértették a környezetvédelmi törvényeket, és indított egy olyan programot is, amelynek keretében a legszegényebb 20 millió filippínónak ingyenes orvosi vizsgálatot biztosítanak.

Duterte népszerűségét mások mellett az is szinten tartja, hogy médiacsapata folyamatosan jelen van a közösségi hálókon. Martin Andanar, az elnök kommunikációs asszisztense az amerikai lapnak elmondta, hogy az elnök népszerűsége a közösségi médiában teljesedett ki. A közösségi hálózat pedig jelenleg is az elnök támogatottságának a bástyája a negatív nemzetközi és helyi sajtójelentésekkel szemben.
   
Duterte pr-osainak mindenre van egy jó szövegük. Az amerikai lap példaként felhozta, hogy miközben a pénz értéke csökkeni kezdett a múlt héten, az elnök támogatói azt hangoztatták a közösségi médiában, hogy legalább nőtt a vásárlóerő a külföldön dolgozók által hazautalt valutaösszegek miatt. Helyi támogatói Duterte védelmére siettek a nagy nemzetközi felháborodást kiváltó hitleres megjegyzése után is. A kormányzati kommunikációval összhangban rámutattak, hogy a hasonlat nem az elnöktől, hanem elődjétől, Benigno S. Aquinótól származik.

A The New York Times írása szerint sok Duterte-támogató azt nehezményezi, hogy a fősodrú médiában méltánytalanul ábrázolják az elnöküket.

"Végre valaki, aki hajlandó tenni valamit értük, erre a média meg le akarja járatni"

- mondta Sass Rogando Sasot, akinek 90 ezer követője van a Facebookon.