A Jobbik folytatja a korrupció elleni harcot: nemet mondott a titkosításra

A Jobbik zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen, ezért nem támogatta a Fidesz paksi mutyiját.

Mint írtuk, az elfogadott módosítás kimondja, a beruházás végrehajtásával megbízott orosz és magyar szervezetek és alvállalkozóik által kötött szerződésekben szereplő üzleti és műszaki adatok, valamint a megvalósítási megállapodások és az egyezmény előkészítésével kapcsolatos, a döntéseket megalapozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg.

A javaslatot elég volt az Országház egyszerű többségének elfogadnia, így teljesen fölösleges a szocialisták hangulatkeltése, nem a kétharmadon múlt.

Ugyanolyan fontos leszögezni, bár Magyarország energiastratégiája szempontjából továbbra is fontosnak tartja a kapacitás bővítését a Jobbik, azonban a Fidesz a titkosítással egy olyan útra lépett, amit a legerősebb ellenzéki erő már nem tudott elfogadni.

Ahogy Kepli Lajos jobbikos honatya lapunknak leszögezte, a párt zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen, márpedig a Fidesz csak egy újabb mutyi elfedését tervezi a titkosítással. Utalt korábbi nyilatkozataira is, amiben kijelentette, hogy ebben a formában nem tudják támogatni a törvényt, és annak parlamenti elutasítása a Jobbik részéről egy világos tiltakozás volt a politikusbűnözéssel szemben.

Kepli kiemelte: a titkosítás ügyét a nemzetbiztonsági bizottság elé viszik, ezzel kapcsolatban megjegyezte, kormányra kerülése után a Jobbik, a nyilvánvaló államtitkok kivételével, nyilvánosságra hozza a Fidesz által eltitkolt szerződéseket.

Kérdeztük az LMP performanszáról is, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem kívánnak részt venni a párt parlamenti cirkuszában, amivel az LMP az atomenergia-ellenes embereket próbálja felheccelni. A Jobbik a korrupció lehetősége miatt mondott nemet a titkosításra, és Kepli szerint egyértelmű, hogy a Fidesz magatartása tette lehetetlenné a beruházás melletti kiállást.

Egy újabb példa arra, amikor a politikai viták által teljes mértékben átitatott magyar közéletben egy energiabiztonsági kérdésről sem lehet józanul gondolkodni.