A magyar pártok is reagáltak a párizsi terrortámadásokra

Egymás után fejezik ki részvétüket és együttérzésüket.

„A KDNP őszinte együttérzését fejezi ki a párizsi merényletben elhunytak hozzátartozóinak. A véres események egyértelműen mutatják, hogy közös európai fellépés szükséges a terroristák megfékezésére. A KDNP csatlakozik a Tranzit közösség felhívásához, és szombat este 6 órakor gyertyagyújtással emlékezik meg az áldozatokról a budapesti Szent István-bazilikánál”

- olvasható a kisebbik kormánypárt szombati közleményében.

„A Jobbik együtt érez a francia nemzet fájdalmával. Sajnos bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottunk. Ugyan még keveset tudunk a merényletek konkrét hátteréről, de a döbbenet és a gyász érzése után Európának több dolgot újra kell gondolnia”

- írja a Jobbik parlamenti frakciójának közleményében Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A Fidesz mint magyar kormánypárt a magyar emberekkel együtt osztozik az áldozatok hozzátartozóinak és az egész francia nemzetnek a fájdalmában. A Fidesz szombati, az Alfahírhez eljuttatott közleményében azt írták:

Párizs gyásza és félelme ma minden európaié. A terror és a tömeges gyilkosságok nem maradhatnak következmények nélkül

- tették hozzá.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint egyszerre megrendítő és felháborító a párizsi terrortámadás és a legkevesebb, hogy a gyászban osztoznak az áldozatok hozzátartozóival, barátaival, a francia néppel. A DK elnöke szombati közleményében azt írta, szinte lehetetlen nem gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre, de mégis meg kellene próbálni, hogy emberek maradjunk.

Azt írta, 2015. november 13-ája Európa szeptember 11-éje lesz, szinte minden meg fog változni.

"Csak rajtunk múlik, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változások emberibbé, jobbá teszik-e Európát vagy mi is a gyűlölet martalékaivá válunk".

Gyurcsány Ferenc azt kérte, hogy a részvétnyilvánítók délután öt órától a budapesti francia nagykövetség előtt gyújtsanak gyertyát az áldozatok előtti tisztelgés jeleként és hajtsanak fejet az ártatlanul meggyilkoltak emléke előtt.

Az MSZP szerint a párizsi merénylethez hasonló "gaztettek" megelőzéséhez a világ polgárainak összefogására van szükség,

a döntéshozóknak pedig politikai és vallási nézeteiktől függetlenül sürgősen cselekedniük kell, hogy megállíthassák a fanatikusokat, az őrült gyilkosokat.

Az ellenzéki párt közleményében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a több száz sebesültnek pedig mielőbbi felépülést kívánt. Közölték továbbá: a terrorizmus elleni küzdelem az Európai Unió közös feladata is, mindenki közös érdeke, és egyik tagállam sincs egyedül ebben a küzdelemben.

A Párbeszéd Magyarország (PM) szerint nincsenek szavak a párizsi támadásra, és részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak. Szombati a PM azt írta: bármennyire is borzasztó, ami Párizsban történt, "nem adhatjuk át magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek".

Sem az Iszlám Állam, sem más terrorszervezet nem tántoríthat el attól, hogy higgyünk a békében, az egymásnak nyújtott segítségben

- olvasható a párt közleményében.

Az LMP szerint a párizsi terrorcselekmény már nem csak Franciaország problémája, és sok mindent át kell gondolni.

Schiffer András, az LMP társelnöke az MTI-nek telefonon azt mondta, az első szó a döbbeneté, az együttérzésé. Hozzátette: a párt már korábban is hangsúlyozta, hogy a belbiztonsági és terrorellenes együttműködést területén mélyebb uniós együttműködésre van szükség. Közölte: az elkövetők kilétével kapcsolatban egyelőre elhamarkodott lenne következtetéseket levonni, de az elmondható, hogy valami alapvetően megváltozott Európában az elmúlt tíz-tizenöt évben.

Az Együtt elítéli a párizsi terrortámadás-sorozatot és részvétéről biztosítja az áldozatok hozzátartozóit. A párt közlemény szerint a terrorakcióval nemcsak a franciákat, nemcsak Párizst, hanem egész Európát érte támadás.

"Bízunk abban, hogy a gyors nyomozás meg tudja állapítani a tettesek kilétét, motivációját, és erre majd a nemzetközi közösség megfelelő választ lesz képes adni"

- írták.

    Szerintük Magyarország kötelessége, hogy ebben támogassa Franciaország erőfeszítéseit, a "demagóg és kapkodó" válaszokat azonban elutasítják.