A magyarok nem csak a földön, az égben is megvédik határaikat!

A magyar vadászokat még szombaton küldték a British Airways Dubajból induló Boeing utasszállító repülőgépe után, mivel az a román légtéren áthaladva, Magyarország területére lépve nem lépett kapcsolatba a civil légi irányítással.

Ezért protokollszerűen elrendelték a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának legmagasabb szintű riasztását, így a magyar légierő készültségben lévő Gripenjei 12 óra 55 perckor felszálltak, és a Boeing nyomába eredtek.

A gép néhány perc múlva a Gripenek jelenlétét látva felvette a kapcsolatot a földi irányítással, majd elhagyta az ország légterét.

Mindez így nézett ki a fedélzetről:

A videó bejárta a nemzetközi sajtót, egyes kommentelők pedig a bevándorlási hullámmal is képesek voltak összekapcsolni a magyar légierő teljesítményét. Egyikük például humorosan azt írta,

„A migránsok után a britek is megtanulták: Magyarország megvédi határait földön, és égben egyaránt!”

 

Megint más az anyagi oldaláról közelítette meg az akciót:

 

„És most elköltöttük a fél GDP-nket üzemanyagra, köszönjük British Airways!”

Ugyanakkor érdekesség, hogy a Honvédelmi Minisztérium szerint két Gripen szállt fel az utasszállító kísérésére, viszont több olyan komment is van, amiben szemtanúk írják, hogy nem kettő, hanem hat vadászgépet láttak a Boeing körül.