A mérsékeltek szereztek többséget az iráni Szakértők Tanácsában

Ötven reformer társa mellett maga Róháni, illetve Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni korábbi államfő is mandátumot szerzett a testületben. A pénteki kettős választásokon 55 millió választópolgár járulhatott az urnák elé, hogy leadja szavazatát a parlament, illetve a Szakértők Tanácsának tagjaira.

Az iráni belügyminisztérium hétfőn jelentette be az Ali Hamenei legfelsőbb vezető utódjának megválasztására hivatott testület új összetételét. Eszerint a mérsékelt erők a 88-ból 59 helyet szereztek meg a történelmi jelentőségű választásokon. A tanács jelenlegi vezetőjének, a keményvonalas Mohammad Jazdi ajatolláhnak nem sikerült újra elnyernie a szavazók bizalmát. Ugyancsak kiesett a testületből Mohammad-Taki Meszbáh-Jazdi, a keményvonalasok szellemi vezetője és Mahmúd Ahmadinezsád előző konzervatív elnök pártfogója.

A teheráni választókerület számára fenntartott 16 helyből 15-öt sikerült megszereznie Róháni híveinek az IRNA állami hírügynökség szerint. A fővárosban egyedül az Őrök Tanácsát vezető Ahmad Dzsannati került be konzervatívként. Az Őrök Tanácsa felelős a képviselőjelöltek alkalmasságának megállapításáért. A testület a jelenlegi választások előtt is jócskán megrostálta a reformer indulókat.

Teherán a mérsékeltek fellegvárának számít, míg vidéken inkább a keményvonalasok élveznek nagyobb támogatottságot.

Elemzők szerint az eredmények arra utalnak, hogy a szavazók elégedettek Róháni békülékeny külpolitikájával. Irán tavaly nyáron megegyezésre jutott a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjával kapcsolatban, amelynek hatására számos, az iszlám köztársasággal szemben hozott nemzetközi szankciót feloldottak. Ez megnyitotta az utat a gazdasági fellendülés előtt az ázsiai országban.