A palesztinok szenvedik meg az összeomlott szíriai tűzszünetet

A szíriai hadsereg a korábbinál sokkal pusztítóbb erejű fegyvereket használt a tábor elleni támadásaiban. Abu al-Hasszanien lázadó parancsnok közlése szerint a kormányerők foszforbombákat (gyújtóbombákat) vetettek be. "Visszafoglaltuk a tábort, de a rezsim leégette foszforbombákkal..." - mondta. Utalt arra is, hogy a gyújtóbombák kiégették a felkelők járműveit, így nem tudják megvédeni handarati állásaikat.

A hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy nagyszabású offenzívát indít Aleppó keleti, felkelők irányította részei ellen. A lázadók szerint a város és környéke elleni, nagy pusztító erejű fegyverekkel végrehajtott fokozott légitámadásoknak az a célja, hogy demoralizálják őket.

A nagy erejű fegyverek bevetését Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombati közleménye is megerősíteni látszik. A világszervezet főtitkára hangsúlyozta, hogy "háborús bűncselekménnyel érhet fel" gyújtó- és más, különösen nagy erejű bombák "nyilvánvalóan módszeres bevetése" lakott területen. Hozzátette: folyamatosan kap jelentéseket arról, hogy egyebek között bunkerromboló bombákat vetnek be a város ellen.

Orosz és szíriai gépek vasárnap is támadták Aleppó lakónegyedeit, egész épületeket semmisítve meg - közölték helyi szemtanúk és felkelő források. A szombati légicsapásokban legalább négy, felkelők ellenőrizte területet vettek célba. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, ellenzéki civil szervezet úgy tudja, hogy legalább 45 ember, köztük 10 gyermek vesztette életét.

A szíriai hadsereg csütörtökön ugyanakkor azt közölte, hogy az offenzívában "terrorista állásokat" vesznek célba, a kormányerők pedig kiléptetési pontokat hoztak létre azoknak a civileknek és fegyvereseknek, akik el akarják hagyni a harcok dúlta észak-szíriai várost.

Az aleppói harci cselekmények miatt vasárnap összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).

A szíriai felkelők több mint 30 csoportja vasárnap közös közleményben tiltakozott az ellen, hogy Oroszország szerepet játsszon a tűzszüneti tárgyalásokban. A felkelők szerint az utóbbi napokban végrehajtott példátlan bombázások hasztalanná tették a politikai rendezésre tett erőfeszítéseket, különösen annak fényében, hogy az állításuk szerint "napalm és vegyi fegyverek bevetésével járó légi támadásokat" orosz támogatással hajtják végre.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy lázadók számos csoportja már rögtön a bejelentése után értelmetlennek nevezte a fegyvernyugvást, és sokan közülük az első perctől nem is tartották be. A tűzszünetet végül Aszadék mondták fel, miután Deir-ez-Zór mellett az amerikai légierő csapást mért az állásaikra. Washington azt állítja, tévedés történt, ők azt hitték, az Iszlám Államot támadják. Damaszkusz szerint azonban "minden ki volt tervelve. Az IÁ tagjai tudtak róla, és amikor előrenyomultak, a légicsapások abbamaradtak."