A rejtélyes stratégiáról egyeztet Orbán és Pásztor

30 milliárdnyi közpénz szerepel benne, mégsem nyilvános a mai napig a vajdasági gazdaságfejlesztési stratégia.

Folytatta konzultáció-sorozatát Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a vajdasági magyar közösség fejlesztéséről gazdasági, kulturális, szociális téren pénteken az Országházban – tájékoztatott a kormányfő sajtófőnöke.

Havasi Bertalan közölte, szakértői szinten május végéig lezajlanak az egyeztetések a lehetőségekről, gazdasági területen például a vajdasági magyar vállalkozások piacra jutási lehetőségeinek javításáról.

A megbeszélésen szó esett egy vajdasági termőföldalap létrehozásáról is, amely a vajdasági magyar gazdákat lesz hivatott segíteni. A szociális területen egy peremvárosi és tanyagondnoki rendszer kialakítását tervezik – ismertette Havasi Bertalan.

Hozzátette: Pásztor István rövid időn belül előterjesztést tesz Orbán Viktornak a vajdasági sportélet fejlesztésének irányairól. A cél az, hogy a tradicionális vajdasági magyar sportágak nagyobb támogatáshoz jussanak annak érdekében, hogy minél több fiatal kapcsolódjon be aktívan az ottani sportéletbe – fejtette ki a sajtófőnök.
 

Titokzatos stratégia kérdőjelekkel

A "Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája" címet viselő, a VMSZ által kidolgozott koncepció megszületését április végén jelentették be. Ám a kormányfő sajtófőnöke már Pásztor és Orbán április 13-i találkozója után azt mondta, hogy a két politikus áttekintette "a VMSZ szakértői csapata által részletesen, a cselekvési tervek szintjéig kidolgozott gazdasági és térségfejlesztési programokat". A dokumentum tehát jó ideje készen lehet - ám hivatalosan mindmáig sehol sem publikálták. Az anyag szerdán látott először napvilágot a nyilvánosságban az Alfahíren.

Úgy tudjuk, összesen mintegy 30 milliárd forintnyi közpénzt szánnak a stratégiára, amelynek legtöbb pontja valóban szükséges és fontos fejlesztéseket tartalmaz.  A program átláthatóságára és tisztaságára azonban komoly árnyékot vet az a lista, amelyen 11 milliárdnyi kedvezményes hitel szétosztása szerepel, konkrét cég- és személynevekkel, pontos összegekkel. Holott  még semmilyen pályázatot nem hirdettek ezekre a pénzekre, de még az azok elosztására hivatott Vajdasági Magyar Közösségfejlesztési Központ sem állt fel.

 A VMSZ belső ügyeire rálátó forrásunk szerint a pártban többen úgy tudják: a miniszterelnökkel való áprilisi találkozásakor Pásztor István táskájában nemcsak a fejlesztési stratégia, de ez a táblázat is ott lapult. Ezt az információt azonba egyelőre más forrásból nem erősítették meg.