A törökök repülővel is küldenék a bevándorlókat

"Készek vagyunk akár repülővel is küldeni az embereket ... de sajnos egy ország sem reagált kedvezően".

Egy 500 főből álló menekültcsoport, amely meglehetősen nehéz körülmények között a határhoz vezető autópálya mellett táborozott és amely az elmúlt napokban többször összecsapott a rendőrökkel, szombat este a hatóságok által biztosított egyik buszon elhagyta a helyszínt.
 
A városban maradt ugyanakkor még mintegy 1500 ember, vannak, akik még csatlakozni akarnak hozzájuk, de a migránsok egy része visszatért Isztambulba. A török miniszterelnök szombat este Ankarában a kialakult helyzet megoldása érdekében a migránsok hat képviselőjével találkozott. A megbeszélés után kormányfő Twitter-oldalán arra kérte a menekülteket, hogy ne menjenek a határhoz.
 
"Szír testvéreink hangját az egész világ hallotta" - fogalmazott Davutoglu. Megígérte, hogy továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a török földön tartózkodó több mint 2 millió szír menekültért.
 
"Készek vagyunk akár repülővel is olyan országokba küldeni az embereket, amelyek kinyitják kapuikat, de sajnos egy ország sem reagált kedvezően" - fejezte ki sajnálatát a török miniszterelnök. "Nem akarjuk, hogy a szír menekültek az Égei-tengerbe fulladjanak" - tette hozzá.
 
Edirne az utolsó nagyobb török város a görög és a bolgár határ előtt. Az egykori oszmán főváros mindig is a menekültek kedvelt tranzitállomása volt az Európa felé vezető úton.
 
A kormányfő kiemelte, Törökország megteszi a szükséges lépéseket, hogy az ENSZ napirendjére tűzze a menekültügyet. "Személyesen küldök levelet a világ vezetőinek az Önök problémáiról, és felkérem őket, hogy fogadják be Önöket" - biztosította Davutoglu a szíriai menekültek képviselőit. 
 
Októberben Isztambulban migrációs világkongresszust szerveznek, valamint az EU-val és az ENSZ-el közös munkacsoportokat alakítanak ki a témában - részletezte.
 
Szombat délután a forró napsütés fokozta a feszültséget az autópályán várakozó menekültekben. Egy nagyjából 300 főből álló csoport a határtól mintegy 10 kilométerre fekvő területen át akart törni egy rendőrségi torlaszt, azt skandálva, hogy "Nyissátok ki az ajtót!". A rendőrök bottal védekeztek.  
 
A menekültek kedden érkeztek a környékre, miután a közösségi oldalakon egy felhívás azt tanácsolta nekik, hogy kerüljék el a veszélyes átkelést az Égei-tengeren a délnyugat-törökországi üdülőhelyek és a görög szigetek között.