Áder aláírta a plakáttörvényt

A Jobbik megindítja az eljárást, hogy megfosszák a köztársasági elnöki tisztségétől. 

Hiába kérték többen, így például a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik is az államfőt, hogy aláírás nélkül küldje a plakáttörvényt az Alkotmánybíróságra (Ab) előzetes normakontrollra, mert szerintük az nem felel meg semmilyen jogszabályi kritériumnak, áder János a parlament honlapjának adatai szerint aláírta a törvényt. 

Vona Gábor a Facebookon üzent Áder Jánosnak: "eljön az igazság pillanata"

Mint megírtuk, a Jobbik álláspontja szerint a kormányoldal a plakáttörvényről szóló eredeti javaslatot házszabály-ellenesen, az államfői kifogásokon túlterjeszkedően változtatta meg, illetve kétharmados rendelkezéseket fogadott el egyszerű feles többséggel (a pártfinanszírozást érintő tiltások ugyanis az előbbi kategóriába tartoznak). 

Alkotmánybírósági beadvány és megfosztási eljárás

A portálunknak nemrég nyilatkozó Szikinger István szerint több ponton is alkotmányellenes a fideszes többség által elfogadott javaslat. Az alkotmányjogász rámutatott, hogy ha egy jogszabály akár csak érinti, vagy alkalmazása kihat egy kétharmados törvény értelmezésére, akkor azt minősített többséggel kell elfogadni. Álláspontja szerint szintén alkotmányellenes az, hogy a jogszabály szerint a tényleges árnál többet kell kifizetnie a politikai hirdetőknek, hiszen olyan alapvető jogot korlátoz, mint a tulajdon- és a vállalkozás szabadságához fűződő jog.

"Egy biztos, egy köztársasági elnök nem teheti meg, hogy a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát ilyen módon, ilyen teljesen alkotmányellenes, törvénytelen módon elhallgattassa, és asszisztáljon ehhez az elképesztő kormányzati ámokfutáshoz"

 - fogalmazott Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője a szerdai sajtótájékoztatóján a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt. 

A párt tehát ezért fordult első körben az Alkotmánybírósághoz, majd kérte a köztársasági elnököt, hogy küldje ő is előzetes normakontrollra, végül pedig ezért indítványozza a megfosztási eljárást, ha Áder aláírja az plakáttörvényt. Ezt Vona Gábor jelentette be szerdán este a HírTV Egyenesen című műsorában.

A Jobbik elnöke azzal indokolta korábban a megfosztási eljárás szükségességét, hogy több sebből vérzik az egész plakáttörvény-ügy, és ha Áder aláírja, akkor ő is asszisztál hozzá. "Önmagában is ereje van annak, ha egy köztársasági elnöknek egy ilyen eljárással kell szembesülnie" - tette hozzá. 

Portálunk úgy tudja, hogy az alkotmánybírósági beadványt a Jobbikon kívül aláírta már az LMP, az MSZP és több független is, így például Szabó Tímea, Demeter Márta és Kónya Péter is. 

Frissítés: A Jobbik közleményben reagált - "Áder nem Magyarország, hanem Orbán köztársasági elnöke"

"A mai napon egyértelművé vált: Áder János nem Magyarország, hanem Orbán Viktor köztársasági elnöke, aki akár az alaptörvény megsértésére, a szólásszabadság korlátozására is képes, hogy védje az Orbán-rezsim korrupcióját. Azzal, hogy Áder János aláírta a plakáttörvényt, Magyarország a legfelsőbb szinten is letért a jogállamiság útjáról. Erre az útra csak úgy térhetünk vissza, ha megmutatjuk, még a köztársasági elnök sem sértheti meg következmények nélkül Magyarország alaptörvényét.

A Jobbik ezért megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben, aki méltatlanná vált a köztársasági elnöki feladatok ellátására. Emellett az Alkotmánybírósághoz fordulunk utólagos normakontrollt kérve a taláros testülettől, 2018-ban pedig leváltjuk a diktatórikus eszközöket alkalmazó, velejéig korrupt kormányt, s egy igazságos, biztonságos, szabad és élhető országot építünk."