ADOM Diákmozgalom: Ne vezessenek be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől!

ADOM Diákmozgalom: Ne vezessenek be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől!

Az ADOM Diákmozgalom felhívásában a tervezett április 19-ei, iskolanyitás kapcsán úgy fogalmaz: 

Több mint egy évnyi bezártság után mind szeretnénk már visszatérni a mindennapokba, szeretnénk a barátainkkal, osztálytársainkkal találkozni, ismét megölelni egymást. Azonban nem szabad elhamarkodott lépést tennünk, mert most minden percen életek múlhatnak.

Felhívják a figyelmet arra, ennyi új fertőzött és haláleset nem volt Magyarországon, mint az elmúlt hetekben, amivel Magyarországon népesség-arányosan a negyedik legmagasabb a koronavírusban elhunytak száma.

Mint írják, a kormány április 19-re tervezett iskolanyitása miatt egyre több érettségiző fél a karanténba kerüléstől, a tanárok még messze vannak a teljes immunitástól, mindezeken túl pedig a vírus új variációja már a fiatalabbakra is veszélyes.

Egyikünk sem szeretné, hogy egy elhamarkodott iskolanyitás után többé ne láthassa viszont nagyszülőjét, osztályfőnökét vagy krónikus betegségben szenvedő osztálytársát. Mi úgy gondoljuk, hogy továbbra is ki kell tartanunk, hogy ne dőljön romba a járvány elleni hatékony védekezés. Az iskolák túl korai újranyitása nagyobb károkat okozna, mint amennyit nyernénk vele, egyesek szerint egy negyedik hullámot is elindíthatna.

Mindezek fényében a következőket követelik a kormánytól:
  • Ne vezessenek be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől!
  • A középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul! Bár mindannyian ismerjük a digitális oktatás hátrányait, most szüleink és tanáraink élete az első!
  • A szülőknek ne legyen kötelező általános iskolás gyermeküket iskolába küldeni! Akik nem tudják megoldani az otthon maradást, őket ültessék szellősebben, ezzel is védve családjuk és tanáraik egészségét!
  • A védettséget nem élvező tanárok választhassanak online tanítási formát, ne kötelezhessék őket egészségük veszélyeztetésére!
  • A kormány nyújtson további segítséget a tanárok számára az online oktatáshoz!
Ahogyan közleményükben írják, ha mégis kötelező lesz a jelenléti oktatás április 19-től, úgy arra kérik középiskolás diáktársaikat, ne menjenek iskolába, tanáraikat pedig, hogy online formában folytassák a tanítást.
 
Szüleink és tanáraink egészségének védelme érdekében össze kell fognunk!

– fogalmaznak. 

Indoklásaik pedig: 

  • Az érettségizők számára nem jelentene érdemben segítséget, ha visszamennének az iskolába az érettségi előtti két hétre. Sokan tartanak attól, hogy abban a két hétben megfertőződnek és így nem tudják majd megírni az írásbeli érettségit. Az érettségire készülő diákok tanulási rutinját felborítaná ez az intézkedés, a kollégisták felesleges időt töltenének el utazással, amely járványügyi szempontból is veszélyes, és elvenné az időt a tanulástól is.
  • Érthetetlen számunkra, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra nem érvényes. A vírus nem válogat iskola és bolt között, ezért azok az általános iskolások, akiket szüleik munkájuk miatt iskolába kell küldeniük, legyenek sokkal szellősebben ültetve, kisebb csoportokban tanítva, ezzel is védve a tanárok és a diákok családjának egészségét.
  • Csak akkor nyissák újra teljesen az iskolákat, amikor minden regisztrált pedagógus megkapta az oltást és el is telt az immunitáshoz szükséges idő.

Diákmozgalom: korai az iskolák újranyitása az írásbeli érettségi előtt két héttel

Hétfő délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben írta meg, hogy amint sikerül elérni a 2,5 millió beoltottat Magyarországon, életbe léphet az a kormányrendelet, amely bizonyos enyhítéseket tesz lehetővé. Ezzel összefüggésben április 1-től elkezdték soron kívül beoltani a pedagógusokat is annak érdekében, hogy április 19-re megnyithassák ismét az iskolákat.