Adorján Béla: A Tiszán három hónapon keresztül folyamatosan érkezett a szemét Románia és Ukrajna felől

Adorján Béla: A Tiszán három hónapon keresztül folyamatosan érkezett a szemét Románia és Ukrajna felől

A Jobbik-Konzervatívok el akarja érni, hogy a magyar kormány diplomáciai eszközökkel fizettesse meg a kármentesítési költségeket, illetve érje el a környezetszennyezés megszüntetését.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke és Adorján Béla, a párt szabolcsi regionális igazgatója a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatót szerdán. Az ellenzéki párt hosszú ideje küzd a a Felső Tisza vidékét, a Szamost és a Krasznát érintő környezetszennyezési ügy felgöngyölítéséért. Most szeretnék, ha az Orbán-kormány is kivenné a részét hazánk második legnagyobb folyójának megvédéséből.

Nunkovics Tibor és dr. Gyüre Csaba segédletével hosszú évekkel ezelőtt megtettünk egy büntető feljelentést a Legfőbb Ügyészség felé, amely alapján elindult egy nyomozás – számolt be az ügy korábbi fázisáról Adorján Béla. Elmondta, hogy a nyomozásban akkor részt vett a Szolnoki Vízirendészeti Rendőrparancsnokság, amely igazolva látta a jobbikosok feltételezését, és megállapította, hogy bűncselekmény történt. Erről Adorján a Fehérgyarmati Járási Ügyészségtől azt a határozatát is megkapta.

Azt is megállapította a rendőrségi nyomozás és az ügyészségi vizsgálat, hogy a bűncselekményt nem Magyarország területén követték el, hanem gyaníthatóan Romániában, illetve Ukrajnában.

A magyar ügyészség úgy döntött, hogy felkeresi a két ország nyomozóhatóságait, hogy szintén folytassák le a bűncselekmény feltárására irányuló nyomozást. A Jobbik-Konzervatívok az üggyel foglalkozó tagjai remélték, hogy előrelépés várható, de a Tisza szennyezése nem szűnt meg.

A Tiszán három hónapon keresztül folyamatosan érkezett a szemét mind Románia, mind Ukrajna felől

– jelentette ki a jobbikos politikus.

A lehordott szemetet a magas vízállás elmosta, így utólagosan nem tudták megállapítani, mekkora mennyiségű szemét érkezett hazánkba, azonban Adorján Béla számításai szerint az 5 milliárd forintot is meghaladta a kármentesítési költség, illetve felbecsülhetetlen természeti károkozás történt.

Rámutatott: Magas vízállás esetén a 2 milliárd forintból létrehozott hulladékgyűjtő szigetek is alkalmatlanná válnak az úszó szemét legyűjtésére, ezért az egészen a kiskörei vízlépcsőig akadálytalanul rombolja a környezetet, és veszélyezteti a folyó mentén élők életét, valamint veszélyezteti a tiszai turizmust.

*Adorján Béla úgy véli, Orbánéknak volna jobb dolga is, mint Brüsszellel szájkaratézni.

A Jobbik regionális igazgatója Gyöngyösi Márton pártelnökkel egyeztetve folyamatosan próbálta elérni, hogy a szennyezések megszűnjenek. Végül arra a megoldásra jutottak, hogy egy beadvánnyal fordulnak a Belügyminisztériumhoz, mint a vízügyekért felelős szervhez.

Az Orbán-kormányhoz szólva Adorján hozzátette:

Azt szeretném kérni, hogy a Brüsszel ellen verbális vaktöltényekkel folytatott háborújukból némi energiát fordítsanak Románia és Ukrajna felé, és próbálják megakadályozni azt a mérhetetlen szennyezést, amit ez a két ország okoz Magyarországnak.

A jobbikos beadvány részleteit Gyöngyösi Márton ismertette. „Ezek pártpolitika felett álló ügyek, hiszen a folyóinknak, a talajnak, a környezetünknek a védelme, az minden magyar embernek a közös ügye egy igazi nemzeti ügy” – hangsúlyozta a pártelnök, aki EP-képviselőként az Unióban felkereste már az ügyben Sinkevicius környezetvédelemért felelős uniós biztost. Hiszen ez egy határokon átívelő ügy, és Románia, valamint Ukrajna is aláírta a folyók védelméről szóló nemzetközi egyezményeket – mutatott rá.

Gyöngyösi Márton felhívta a figyelmet, hogy több mint 20 éve létezik mind magyar-román, mind magyar-ukrán vízügyi vegyes bizottság, melynek célja, hogy a határvizeinknek, a határfolyóinknak a védelmében és a fenntartható kezelésében egyeztessen, és minden évben össze kell ülnie.

A Jobbik-Konzervatívok több kérdéssel és kéréssel fordult a Belügyminisztériumhoz:

⚫ Mikor ült össze utoljára a magyar-román, illetve a magyar-ukrán vízügyi bizottság?

⚫ A Tisza és a Szamos szennyezése szerepel-e a bizottság napirendjén?

⚫ A legkritikusabb pillanatokban összehívta-e a bizottságokat a magyar Belügyminisztérium?

⚫ Hozzák nyilvánosságra a bizottságok jegyzőkönyveit!

Gyöngyösi Márton úgy látja, nem haladnak a megoldás felé:

Egy ügy Magyarországon úgy tűnik, hogy egy határozattal lezárult azzal, hogy a bűncselekmény megállapításra került.

Szerinte a magyar kormánynak most az a feladata, hogy nyomást helyezzen az ukrán kormányra és a román kormányra, hogy az egyezményekben foglalt kötelezettségeknek, érvényt szerezzen, lefolytassa a nyomozást, megállapítsa a kárt, a kárt fizesse meg.

Mivel úgy tapasztalták, hogy az ügyben továbbra sem történik semmi, beadványban fordulnak a Beülgyminisztériumhoz.

Leszögezte: minden esetben, minden környezetvédelmi kár esetében a szennyező fizet, tehát Románia és Ukrajna fizesse meg azt a kárt, amit okozott azáltal, hogy az ártérben helyezte el a hulladékot, nem gondoskodott a kommunális hulladéknak a tárolásáról, elszállításáról, és az Magyarországra zúdult. Szerinte ezt hatékony diplomáciával, kormányközi eszközökkel kell kikényszeríteni.

Gyöngyösi Márton és Adorján Béla végül személyes találkozót kért Pintér Sándortól, hogy az ügyről beszélni tudjanak vele.

(Címlapkép: Adorján Béla és Gyöngyösi Márton - Béli Balázs/Alfahír)