Polt Péter: nincs gyanúsítottja a Tisza és a Szamos román és ukrán szennyezésének

Polt Péter: nincs gyanúsítottja a Tisza és a Szamos román és ukrán szennyezésének

A Tisza és a Szamos folyók magyarországi szakaszán észlelt jelentős mennyiségű hulladék okozta szennyezés tárgyában, az ügyészségen tett feljelentés alapján a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság károsítást eredményező környezetkárosítás bűntette miatt nyomozást folytat. A nyomozás felügyeletét a Fehérgyarmati Járási Ügyészség látja el.

Gyanúsított kihallgatására ezidáig nem került sor. 

Ezt közölte Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes (DK) azon kérdésére, hogy mit tett az a ügyészég a szennyezésért felelős személyek bűntetőjogi felelősségének érvényesítéséért. 

"A románok és az ukránok ledobják a szemetet a patakpartra, rosszabb esetben a kukásautó eleve az árterületen szabadul meg a hulladéktól"

Egy hete ismét hatalmas mennyiségű kommunális szemét érkezett a Tiszán Ukrajna felől és a Szamoson Románia irányából. A műanyag palackoktól a mindenféle háztartási és ipari hulladékon át az állattetemekig több száz köbméteres bűzlő szemétszigetek lepték el mindkét folyót. Az áradások nyomán a Szamoson néhány nappal később pedig szinte menetrendszerűen jött Romániából a nehézfémmel szennyezett víz.

Emlékezetes, február 17-én ismét hatalmas mennyiségű kommunális szemét érkezett a Tiszán Ukrajna felől és a Szamoson Románia irányából. Az áradások nyomán a Szamoson néhány nappal később pedig szinte menetrendszerűen jött keleti szomszédunk felől a nehézfémmel szennyezett víz.

Azóta annyi történt, hogy a Szamos és Tisza romániai vízgyűjtőjének vízügyi igazgatósága a szennyezést okozó céget 120 ezer lej, azaz kilencmillió forintnyi bírság megfizetésére kötelezte folyószennyezés miatt.